Automobili

Nedelja, 03.03.2024.

10:43

Top 5 najskupljih SUV na svetu: Za neke marke niste ni čuli FOTO

Svi najveći brendovi imaju bar po jednu liniju suludo skupih SUV vozila sa moćnim motorima i dodatnim komponentama od kojih "zaboli glava".

Izvor: B92, Carscoops

Top 5 najskupljih SUV na svetu: Za neke marke niste ni čuli FOTO
Foto: Mercedes-Benz

Ovo je pet najskupljih SUV-ova na svetu - za neke marke možda niste ni čuli, a treba i napomenuti da je ovo lista gde su obuhvaćeni samo novi modeli, dakle izuzeti su oni automobili koji su prodati na aukcijama i slično.

5. Mercedes-Benz G63 AMG 6x6

Foto: Mercedes-Benz
Ova prethodna generacija G klase dolazi u 6x6 verziji, i teži 3.850 kilograma. Pogoni je 5,5-litarski V8 motor sa 544 KS i 760 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Takođe, dolazi i sa 37-inčnim gumama.

Cena: 545.000 dolara

4. Mercedes-Maybach G650 Landaulet

Foto: Mercedes
Zanimljivog dizajna, ovaj SUV ima zadnji deo krova koji se spušta, za potpun ugođaj tokom vožnje. Pogonski sklop čini 6,0-litarski V12 motor sa 621 KS i 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a brzina mu je ograničena na 180 km/h.

Napravljena su još neka poboljšanja, a kokpit sadrži rasklapajuće stolove, držače za čaše sa sistemom grejanja i hlađenja, kao i multimedijalni sistem pozadi. Još jedna stvar - ovaj model je ekskluziva jer je ograničen na samo 99 primeraka.

Cena: $754.000 dolara

3. Dartz Prombron

Foto: Dartz
Ako mislite da je ovo pomalo bizaran izgled - niste jedini. Dartz Prombron dolazi iz Letonije, a telo mu je presvučeno kombinacijom kevlara i titanijuma. Pored toga, sadrži skener zenice oka i otiska prsta, kamere, sirene i elektrifikovane brave.

U "srcu" mu se nalazi 6,0-litarski V12 motor sa neverovatnih 1.500 KS. Iako je možda malo poznata na ovim prostorima, kompanija i dalje radi punom parom, a obećali su da će uskoro napraviti "još ekstremniji SUV".

Cena: 1.2 miliona dolara

2. Scarbo Vintage SV Rover

Foto: Profimedia
Ovaj automobil inspiraciju za izgled našao je u modelima kao što su Ford Bronco, Land Rover Defender, i H1 Humvee. Njegov V8 motor ima 1.100 KS, a moguć je i električni pogon od 1.000 KS. Motor je uparen sa dvostepenim menjačem, a moguće je i upravljanje sa sva četiri točka ako želite maksimalnu kontrolu u teškim terenskim uslovima.

Cena: 1.5 miliona dolara

1. Karlmann King

Foto: Profimedia
Apsolutni pobednik rubrike - Karlmann King baš i izgleda kao da je najskuplji SUV na svetu. Inspirisan je automobilom Ford F-550, a telo mu je otporno na metke, baš kao što bi i trebalo da bude na ovakvom "čudovištu". Može se birati verzija za od četiri do sedam putnika, a unutra su TV, stolovi, čak i aparat za pravljenje kafe.

Što se tiče pogonskog sklopa, tu je 6,8-litarski V10 motor, a brzina mu je ograničena na 140 km/h. Nažalost, čini se da se ovaj model više ne proizvodi, mada je verovatno veliki faktor u toj odluci neverovatna svota novca koju moraju da plate oni koji bi da ga voze.

Cena: 1.9 miliona dolara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: