Mazda napušta Rusiju

Azijski mediji navode da će Mazda prodati svoje učešće u ruskom zajedničkom preduzeću, i to lokalnom proizvođaču automobila Sollers.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

18:20

Mazda napušta Rusiju
Foto: Mazda promo

Mazda i Sollers trenutno vode zajedničko preduzeće u zemlji, a proizvodnju vozila u fabrici u Vladivostoku su počeli 2012. Ta fabrika se između ostalog bavi i proizvodnjom Mazde CX-5 i Mazde 6.

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru. U martu su potvrdili da će se izvoz delova u fabriku u Vladivostoku okončati i da će proizvodnja prestati kada se ove zalihe iskoriste. Fabrika je proizvela oko 29.000 vozila 2021. godine, podseća Nikkei Asia.

Sollers po navodima medija trenutno pregovara sa Mazdom o otkupu njenog udela u tom zajedničkom poduhvatu.

„Sollers Auto je već razvio plan za ponovno pokretanje fabrike za proizvodnju drugih automobilskih marki i pregovori o ovom pitanju se trenutno završavaju“, potvrdio je Sollers u saopštenju.

Mazdin potez da napusti Rusiju dolazi ubrzo nakon što je Toyota potvrdila da se i ona povlači iz svojih ruskih operacija. Toyota je istakla poteškoće u nabavci delova i potrebu da se radnici obeštete, uz navođenje da nema izgleda za nastavak proizvodnje u bliskoj budućnosti zbog nestašice delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: