Mercedes se fokusira na luksuzne automobile, gasi jeftinije modele

Nemački proizvođač je poslednjih desetak godina doživeo ekspanziju upravo zahvaljujući pristupačnijim kompaktnim vozilima.

Automobili

Izvor: Izvor: dpa

Petak, 20.05.2022.

11:45

Mercedes se fokusira na luksuzne automobile, gasi jeftinije modele
Mercedes A klase (Foto: Mercedes promo)

Mercedes-Benz će se koncentrisati na luksuzna vozila jer ona nude najbolje šanse za "ekonomski rast i očuvanje radnih mesta“, rekao je izvršni direktor Ola Kelenius u četvrtak na onlajn konferenciji.

Nemački proizvođač želi da unapredi svoje osnovne modele u budućnosti, ali će u sledećoj generaciji postojati samo četiri varijante karoserije umesto trenutno sedam, rekao je Kallenius, a prenosi dpa.

Ovo bi moglo značiti kraj modela A i B klase, iako je direktor kompanije odbio da direktno odgovori koji će od jeftinijih modela biti odbačen.

"Prepustiću to vašoj mašti", rekao je.
Mercedes CLA Shooting Brake (Foto: Mercedes promo)
Velika potražnja za luksuznim automobilima, kao što su S klasa, ali i Mercedes-Maybach i AMG linija je pokretač ove odluke nemačkog proizvođača.

Mercedes je u 2021. prodao oko 2 miliona automobila, 5% manje nego prethodne godine, uglavnom zbog problema sa snabdevanjem poluprovodnicima.

Kelenius je rekao da će u luksuznom segmentu srednje veličine sledeće godine biti lansirana nova E klasa. U planu je i dodatni model posebno "skrojen" za Kinu, dodao je on, koji je najvažnije pojedinačno tržište za Mercedes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: