Povratak u budućnost – novi FIAT 500X FOTO

Italijanski FIAT unapredio je svoj krosover 500X kako iznutra tako i spolja, sa novim izgledom i tehnologijom koji će da zadovolje potrebe modernih vozača u ovom brzo rastućem segmentu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2018.

17:35

Povratak u budućnost – novi FIAT 500X FOTO
Foto: FIAT

500X je lider u Italiji i među pet najprodavanijih modela u ovom segmentu u Evropi od 2016. godine. FIAT je osvežio eksterijer sa LED prednjim svetlima i novim enterijerom u najboljem 500 stilu.

Nisu zanemarene ni performanse pa su stigli trocilindrični i četvorocilindrični turbo benzinski motori nove generacije, koji su 20% ekonomičniji od benzinskih motora i do 20% tiši od turbo dizel varijante, sa jednakim performansama.
Foto: FIAT
Nova linija turbo benzin motora razvijena je na modularnoj strukturi sa cilindarskom jedinicom od 0,33 litra, i obuhvata trocilindrični 1,0-litarski motor koji proizvodi 120 KS i 190 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim menjačem i pogonom na prednje točkove.

Tu je i četvorocilindrični 1,3-litarski motor sa 150 KS i 270 Nm obrtnog momenta, u ovom slučaju sa šestobrzinskim DCT automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, i pogonom na prednjim točkovima.
Foto: FIAT
Novi motori napravljeni su u potpunosti od aluminijumske legure (trocilindrična verzija teška je samo 93 kg), dok se blok cilindara, izrađen u partnerstvu sa Teksidom, pravi od legure aluminijuma dobijene livenjem pod visokim pritiskom.

Još jedna inovacija u novim Turbo motorima je uvođenje treće generacije ekskluzivne MultiAir tehnologije (zvane MultiAir III), koja dalje optimizuje efikasnost sagorevanja kroz stalnu kontrolu otvora usisnog ventila i tajminga: zahvaljujući posebnim profilima usisne i izduvne bregaste osovine, ovim se poboljšava efikasnost pri niskom opterećenju putem recikliranja izduvnog gasa kroz otvaranje usisnih ventila.
Foto: FIAT
Kada je potrebno više snage, MultiAir III tehnologija smanjuje stvarni nivo kompresije usporavanjem zatvaranja ventila, kontrolišući destinacije goriva i značajno poboljšavajući ekonomičnost čak i pri najvećim opterećenjima.

Za kraj, nova 500X linija benzin motora je kompletirana 1,6 E-Torq sa 110 KS, koji stiže u kombinaciji sa manuelnim prenosom i pogonom na prednje točkove i koji je sada unapređen kako bi ispunio Euro 6/D - TEMP standard smanjenja zagađenja.
Foto: FIAT
Deo standardnog paketa za sve verzije su bezbednosni sistemi i pomoć u vožnji – Traffic Sign Recognition (prepoznavanje saobraćajnih znakova), Speed Advisor (predložena brzina) i Lane Assist (pomoć pri slučajnom napuštanju trake).

Poslednja reč u oblasti povezanosti je Uconnect 7" HD LIVE sa ekranom osetljivim na dodir, uz garanciju potpune integracije smartfon uređaja zahvaljujući Apple CarPlay i Android AutoTM sistemima.
Foto: FIAT
FIAT donosi u 500X i potpuno novu liniju sa dve karoserije i tri paketa opreme – Urban, City Cross i Cross.
Foto: FIAT
Foto: FIAT
Foto: FIAT
Foto: FIAT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: