"Epl će lansirati sopstveni auto i doneti revoluciju"

Američki tehnološki gigant ponudiće tržištu sopstveni model automobila u narednih pet godina, smatra analitičar koji je do sada veoma precizno predviđao razvoj i lansiranje novih Eplovih proizvoda.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

12:17

Screenshot YouTube

Jedna od budućih investicija u koju će Epl usmeriti deo novca namenjenog ulaganju u nove proizvode i tržišne segmente biće " Apple Car", tvrdi Ming-či Kuo, tehnološki analitičar čije mišljenje se u IT svetu veoma uvažava.

Kuo, koji trenutno radi za TF Internešnal sekjuritis, očekuje da će se "Apple Car" pojaviti između 2023. i 2025. godine i da će uneti revoluciju na tržište automobila kao što je to učinio iPhone kada se pojavio 2007.

On smatra da u automobilskom sektoru postoje "veliki zahtevi za promenom" postojeće koncepcije vozila jer je u toku proces redefinisanja novih tehnologija. Eplove napredne tehnologije, kao što je rad na polju "proširene stvarnosti" (augmented reality), mogle bi da u potpunosti redefinišu automobil kao proizvod, kaže Kuo.

Prema njegovom mišljenju, Epl znatno uspešnije može da integriše hardver, softver i različite korisničke usluge, od konkurentnih kompanija iz sektora potrošačke elektronike i auto-industrije.

Glasine o Eplovom automobilu prisutne su već godinama, a fokus kompanije se sa prvobitne ideje o sopstvenom automobilu, koji bi bio dizajniran i koncipiran u samoj kompaniji, u međuvremenu usmerio na tehnologije autonomne vožnje za samovozeće automobile.

Tako je Epl 2017. usmerio svoje napore ka razvoju sistema autonomne vožnje i testiranju na ulicama Kupertina koristeći Lexus SUV vozila opremljena tehnologijom samovozećih automobila.

Kompanija je, međutim, angažovala i neke cenjene stručnjake, kao što je Dag Filds, koji je pet godina radio kao vodeći inženjer u Tesli, što je podgrejalo spekulacije da Epl ponovo razmatra ideju o razvoju i proizvodnji sopstvenog vozila.

Ako se predviđanja koja je izneo Ming-či Kuo pokažu tačnim, Epl bi mogao da softver koji je razvio tokom testiranja sistema za autonomnu vožnju ugradi u električni automobil koji će sam dizajnirati i konstruisati i koji bi se, kako najavljuje Kuo, pojavio na tržištu najranije 2023.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: