Mercedes predstavio novi multimedijalni sistem

Nemački gigant Mercedes predstavio je svoj novi mulitmedijalni sistem MBUX, koji će debitovati sa novom A klasom, koja izlazi ove godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

21:40

Mercedes predstavio novi multimedijalni sistem
Foto: Mercedes

Mercedesov aktuelni sistem Comand je često kritikovan zbog komplikovanosti i nedostatka savremenih sistema povezivanja, pa je kompanija iz Štutgarta odlučila da reaguje.

Na Sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu početkom ove sedmice Mercedes je predstavio sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) koji bi trebalo da lansira MB u budućnost.
Foto: Mercedes
Za razliku od Comanda, koji se kontrolisao uz pomoć rotacionog kontrolera, MBUX se potpuno koncentriše na ekran na dodir uz asistenciju dugmića osetljivih na dodir na volanu, ali i glasovnu komandu.

Sistem baziran na Linuxu poseduje i veštačku inteligenciju koja "uči" navike vozača čime dodatno olakšava upotrebu sistema.
Foto: Mercedes
MBUX sistem čine dva sedmoinčna ekrana, jedan ispred vozača, drugi u sredini komandne table, uz naravno opciju da budu desetoinčni, uz doplatu.

Prema prvim testovima, sistem radi perfektno, lako se manevriše sa informacijama o vozilu, navigaciji baziranoj na HERE mapama, zabavi, komunikaciji između funkcija...
Foto: Mercedes
Na oba ekrana će biti moguće apsolutno prilagođavanje funkcija, a na vozačevom će biti vidljive informacije o vozilu iako je istovremeno uključena navigacija preko celog ekrana.

Inženjeri tvrde da će nova A klasa sa ovim sistemom biti najsofisticiranija u celoj Mercedesovoj postavi, naprednija čak i od aktuelne S klase. Sistem ima 8 GB RAM-a, nVidia grafiku, USB Type C, NFC, a kupcima će biti dostupne i nadogradnje poput head-up displeja.

Nakon A klase, koja će biti predstavljena na Sajmu automobila u Ženevi tokom marta, a u prodaji se naći krajem godine, MBUX će dobiti i ostali novi modeli poput GLA, CLA, GLB i B klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: