Grad sa 5 miliona motociklista hoće da zabrani motore

Vlasti u Hanoju planiraju da do 2025. potpuno proteraju dvotočkaše sa ulica glavnog grada Vijetnama, kako bi se smanjile gužve i zagađenje vazduha.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

09:50

Grad sa 5 miliona motociklista hoće da zabrani motore
Thalling55/Flickr

Foto: Thalling55/Flickr

Stanovnici azijskih metropola oslanjaju se u velikoj meri na pristupačna i mobilna lična prevozna sredstva, poput jeftinih motocikala i skutera, a Hanoj nije izuzetak. Procenjuje se da u vijetnamskoj prestonici saobraća 4,9 miliona motorizovanih dvotočkaša.

Broj motocikala i skutera u velikoj je ekspanziji, pa je tokom 2015. svakog meseca registrovano između 8.000 i 20.000 novih vozila. Gradski zvaničnici računaju da će do kraja ove dekade na ulicama Hanoja biti blizu 7 miliona dvotočkaša, što će znatno povećati ionako velika zagušenja u saobraćaju i zagađenje vazduha. Zbog toga razmatraju rigorozne mere - da sa ulica proteraju sva motorna vozila na dva točka.

Da bi se ovaj plan sproveo u delo, vlasti najpre treba da unaprede sistem javnog prevoza. Trenutno, u Hanoju saobraća oko 1.000 autobusa, kojima se mesečno preveze 27 miliona putnika. U planu je povećanje broja autobuskih linija ali i izgradnja šest novih linija metroa.

Osim toga, u okviru proširenja putne infrastrukture, u narednih 14 godina trebalo bi izgraditi i 18 novih mostova u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: