Automobili

Petak, 14.09.2012.

09:00

Prvi BMW sa prednjim pogonom

BMW je objavio tehničke detalje i prve zvanične fotografije koncepta Active Tourer uoči njegove premijere na Sajmu autmobila u Parizu. Reč je o prvom automobilu bavarskog proizvođača koji ima pogon na prednjim točkovima.

Izvor: B92

Default images

Koncept Active Tourer prethodiće serijskom modelu koji će najverovatnije imati oznaku Serija 1 GT, a deliće istu platformu sa sledećom generacijom MINI-ja.

Kako kažu u BMW-u, Active Tourer je zamišljen kao MPV vozilo koje u sebi kombinuje “komfor i prostranu, funkcionalnu unutrašnjost, sa dinamičnim performansama u vožnji i izraženim stilskim karakteristikama eksterijera.”
Automobil je dugačak 4.350 mm, širok 1.835 mm, visok 1.560 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.670 mm.

Na prednjem delu ističe se masivna, prepoznatljiva BMW-ova maska hladnjaka i veliki farovi koji zalaze u krila vozila.
BMW je želeo da koncept ostavi snažan utisak na sve posetioce sajma u Parizu, tako da je na Active Tourer instalirao 20 inčne alu točkove, dok se na vrhu vrata prtljažnika, u produžetku krova, nalazi se veliki spojler.

Pogledajte kako izgleda spoljašnjost koncepta Active Tourer:

U kabini, koja je u izrazito svetlim nijansama, dominiraju materijali od kože i i drveta, i narandžasto ambijentalno osvetljenje.
Vozaču je dostupan i “head-up” displej pomoću kojeg se na vetrobranskom staklu projektuju osnovni podaci sa instrument table.

Pogledajte detalje iz enterijera BMW-a Active Tourer:



Posebnu atrakciju za putnike predstavlja panoramski krovni prozor koji zauzima čitavu površinu krova.
Kada je reč o pognskom agregatu, BMW se i tu potrudio da iznenadi automobilsku javnost, pa je pored najavljenog novog 1.5 litarskog twin-turbo motora ugradio i elektromotor.

Kombinovana snaga hibridnog “plug-in” sistema iznosi 190 ks, dok je maksimalni obrtni moment 200 Nm. Kao što je i najavljeno, benzinac pokreće prednje točkove, dok se snaga električnog pogona prenosi na zadnju osovinu.
Active Tourer od 0 do 100 km/h stiže za nešto manje od 8 sekundi, dok maksimalna brzina koncepta iznosi 200 km/h.

Ako se kreće isključivo na električni pogon, automobil je u stanju da pređe 30 km, pre nego što se litijum-jonske baterije potpuno isprazne. U BMW-u tvrde da prosečna potrošnja koncepta ne prelazi 2,5 l/100 km, a emisija CO2 manja je od 60 g/km.

Pogledajte galeriju fotografija koncepta BMW Active Tourer.

Pročitajte o modelu BMW Serije 3 ActiveHybrid.

Pročitajte više o budućoj serijskoj verziji koncepta Active Tourer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: