Automobili

Utorak, 09.09.2008.

14:00

Škoda Superb premijerno u Srbiji

Kompanija "Autočačak" predstavila je novu Škodu Superb u Srbiji, najveće vozilo u klasi automobila koje proizvodi češka fabrika.

Izvor: B92

Default images

Češka limuzina deli svoju platformu sa VW Passatom, ali nudi nešto više prostora. Uz to, novine su prednja svetla sa promenljivim smerom, novi elektronski klima uređaj i automatska parking asistencija.

U poređenju sa prethodnikom novi Superb porastao je 35 mm u dužinu i 18 mm u širinu, ali je i 8 mm niži. Ono što je suprotno vladajućim trendovima su povećani prepusti i smanjenje međuosovinskog rastojanja za 42 mm.

Škoda je na novom Superbu predstavila i Twindoor, jedinstveni otvarajući sistem vrata prtljažnika koji je osmišljen i patentiran od strane inžinjera Škode. Ovo korisno rešenje omogućava otvaranje samo dela zadnjih vrata, pri čemu može da se ostavi manji prtljag u vozilo ili podizanje celih zadnjih vrata uključujući zadnje staklo, što čini prtljažni prostor značajno fleksibilnijim i prostranijim. Prtljažnik daje 565 litara prostora u osnovnoj ponudi
Tri benzinska i tri dizel motora u rasponu od 77 do 191 kW na raspolaganju su novoj Škodi Superb. Pored manuelnih menjača, ponuda obuhvata automatske DSG menjače i četvrtu generaciju Haldex sistema pogona na sva četiri točka. Svi benzinski motori su opremljeni sa sistemom direktnog ubrizgavanja koji smanjuje potrošnju goriva i poboljša normalan rad motora.

Ponuda benzinskih motora ubraja novi četvorocilindarski 1.4 TSI (92 kW), 1.8 TSI (118 kW) i potpuno novi 3.6 FSI V6 (191 kW). Najsnažnija verzija Superb-a će biće dostupna samo sa automatskim DSG menjačem i pogonom na sva četiri točka. Paleta dizel motora ubraja 1.9 TDI PD DPF (77 kW), 2.0 TDI PD DPF (103 kW) i novi 2.0 TDI CR DPF (125 kW) sa common rail ubrizgavanjem.

Komfornost nove Škode Superb upotpunjena je i sa šest vrsti Audio sistema poslednje geberacije sa Mp3 čitačima, touchscreenom, TV signalom i navigacionim sistemom.Osvetljenje iz retrovizora oko celog vozila ostaje 45 sekundi nakon gašenja motora da obezbedi „čiste cipele“ pri ulasku i izlasku iz vozila. Dodatnu opremu čine i parking asistencija kao i bluetooth konekcija na audio sistem vozila. Nova Škoda Superb dostupna je u šest verzija tekstilnih enterijera i tri verzije kožnih enterijera u tri različite boje.
Svečano predstavljanje nove Škode imalo je i humanitarni karakter, jer će od svakog prodatog automobila "Autočačak" izdvojiti 10.000 dinara i tako dati svoj doprinos akciji "77 žena u 7 dana", B92 i Instituta za onkologiju, radi kupovine novog mamografa.

"Pored toga što uspešno poslujemo želimo da budemo i socijalno odgovorna kompanija koja brine o društvu", istakao je generalni direktor kompanije "Autočačak" Milun Todorović ukazujući da su se uključili u ovu akciju kako bi pomogli kupovinu prvog mobilnog digitalnog mamografa u Srbiji i doprineli kvalitetu preventivne dijagnostike.

Izvršni direktor Škode za južnu i jugoistočnu Evropu Jozef Nehvilka izrazio je zadovoljstvo što je ubrzo posle svetske i evropske premijere novog modela Škode Superb na autosalonu u Ženevi ove godine to najveće vozilo u klasi automobila koje proizvodi češka fabrika predstavljeno i beogradskoj publici.
Kompanija "Autočačak", kako je istaknuto, planira da ove godine u Srbiji plasira 5.000 vozila Škoda, što će od 1996. godine, kada je ova postala generalni uvoznik, dostići broj od 35.000 prodatih vozila.

U odnosu na prošlu godinu, kako je rečeno, prodaja automobila marke Škoda porasla je 30 odsto, što predstavlja odličan rezultat i potvrdu profesionalnog kvaliteta poslovanja kompanije "Autočačak" i njenih 220 zaposlenih radnika, istakao je direktor Škode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: