Audi izbacuje dugmiće iz automobila

Najnoviji trend oblikovanja enterijera i instrument table automobila pokazuje da se umesto pomoću dugmića i točkića, komande sve više zadaju putem ekrana osetljivih na dodir.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:05

Default images

Audi je na najnovijem konceptu Prologue predstavio jedan takav kokpit budućnosti u kome se umesto klasičnih, fizičkih komandi, nalaze "touch-screen" moduli, pomoću kojih se kontrolišu funkcije automobila.
Koncept Audi Prologue Coupe
Šef istraživačko-razvojnog odeljenja Audija, Ulrih Hakenberg, najavio je da bismo nešto slično uskoro mogli da vidimo i u produkcijskim modelima ovog proizvođača.

Prema njegovim rečima, u budućim modelima Audija biće sve manje dugmića i točkića, a kao krajnji rezultat imaćemo automobil bez "ijednog dugmeta".
Audi TT
Audi je, nedavno, u trećoj generaciji modela TT predstavio još jednu inovaciju.

Umesto klasičnih instrumenata, ispred vozača se nalazi displej, na kome se očitavaju podaci bitni za vožnju, ali koji ujedno obavlja i funkciju ekrana multimedijalnog sistema i navigacije.

Na taj način, na centralnoj konzoli je oslobođen prostor na kome se kod većine novih modela nalazi "touch-screen" multimedijalnog uređaja.

Hakenberg je otkrio da će ovakav raspored biti primenjen i kod još nekih modela Audija, ali kod svih. Prema njegovim rečima, klasični ekran multimedije za sada će se zadržati kod limuzina i krosover modela.
Audi TT
On je izneo i neke detalje o Audijevom sistemu autonomnog upravljanja, koji će takođe biti sastavni deo automobila u budućnosti.

Kako kaže, sistem je još uvek u razvojnoj fazi, s obzirom da treba da se otklone određeni nedostaci.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju inženjeri Audija odnosi se na dužinu vremena koje je potrebno da vozač preuzme komande vozila, u slučaju nepredviđenih okolnosti i neposredne opasnosti. Taj period sada iznosi desetak sekundi, što je previše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: