Male tajne velikih majstora: Kako Bugatti razvija 440 km/h i zašto košta 3,2 miliona evra

Prvi je famoznu granicu od 400 km/h probio Veyron, a onda je stigao i Chiron.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 01.12.2021.

09:28

Male tajne velikih majstora: Kako Bugatti razvija 440 km/h i zašto košta 3,2 miliona evra
Bugatti Shiron Super Sport (Foto: Bugatti promo)

Sve je više automobila koji su ustanju da razviju više od 350 km/h, ali retki su oni koji mogu i preko 400 km/h.

Međutim, samo Bugatti može da se kreće brzinom većom od 400 km/h sa takvom lakoćom i mirnoćom u vožnji. Prvi je famoznu granicu od 400 km/h probio Veyron, a onda je stigao i Chiron.

Bugatti je zatim izbacio Chiron Super Sport 300+ i pokazao da je gazda kao prvi koji je probio granicu od 300 milja na sat (483 km/h). Godine 2019. na stazi Ehra-Lessien zabeležena je brzina od čak 490,484 km/h.

U međuvremenu je odabranim sretnicima ponuđen "običan" Super Sport spreman da bez problema dođe do elektronski limitiranih 440 km/h. Ako se pitate kako to u Bugattiju postižu i koliko je uopšte bezbedno voziti tolikom brzinom, iz fabrike stižu odgovori.

Više snage i obrtaja

Foto: Bugatti promo
Za početak tu je sada već legendarni 8.0 W16. Snaga mu je povećana sa 1500 na 1600 KS, a limit motora za 300 o/min.

Pritom se ovde ne radi o softverskoj nadogradnji, već o izmeni na sve četiri turbine te modifikacijama na klipovima i ventilima.

Konačno, novi je i izduv izrađen od titanijuma pomoću 3D štampača.

Menjač

Modifikovan je i menjač. Sedmi stepen prenosa produžen je za 3,6%.

Iz šeste u sedmu brzinu "šalta" se pri 403 km/h.

Vazdušne zavese

Dok se radilo na poboljšanju aerodinamike, bilo je potrebno dodatno povećati potisnu silu kako bi automobil zadržao mirnoću i dinamičku stabilnost pri maksimalnoj brzini.

Dodate su tzv. "vazdušne zavese " na prednjem delu vozila koje usmeravaju vazduh i stvaraju optimalno strujanje oko automobila.

Devet rupa

Foto: Bugatti promo
Devet rupa na prednjem blatobranu su veza sa modelom EB110 i omogućavaju oslobađanje vazdušnog pritiska iz prostora oko točkova i stvaranje dodatnih 20-30 kg potisne sile pri 380 km/h.

Tvrđe ogibljenje

Produženjem zadnjeg dela automobila promenjeno je opterećenje na osovine, odnosno raspored masa.

Zbog toga su komponente zadnjeg sistema oslanjanja sada modifikovane tako što su ugrađene tvrđe opruge, i to za 7%.

Lakši točkovi

Bugatti je u Super Sport ugradio novi set točkova koji je 4 kg lakši nego na standardnom Chironu.

Za one koji žele još više, tu je set sa Chirona Pur Sport koji je izrađen od legure magnezijuma, a donosi uštedu od 16 kg.

Specijalne Michelin gume

Foto: Bugatti promo
Radi se o Michelinovim pneumaticima Pilot Sport Cup 2 koji su dodatno modifikovani kako bi zadržali optimalna svojstva pri brzinama većim od 420 km/h.

Testirani u laboratorijskim uslovima u kojima se testiraju gume za vojne avione. Svaka guma se dodatno proverava rendgenom.

Nakon svega navedenog postaje jasno da je Bugatti vodio računa o svakom detalju, ali i zašto ovaj automobil košta neverovatnih 3,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: