VB: Zabrana i za "hends-fri" telefoniranje u vožnji?

Britanski poslanici traže strože ograničenje korišćenja mobilnog telefona u vožnji, uključujući proširenje zabrane na "hends-fri" (hands-free) uređaje. Parlamentarni odbor za saobraćaj smatra da upotreba bilo koje vrste mobilnog telefona u vožnji može da ima potencijalno katastrofalne posledice.

Izvor: Izvor: euractiv.rs

Sreda, 14.08.2019.

14:30

VB: Zabrana i za
Foto: Renault promo (ilustracija)

Poslanici se zalažu za još oštrije kazne, "proporcionalne rizicima", pošto broj smrtnih slučajeva na putevima povezanih sa upotrebom telefona raste poslednjih deset godina. U 2017. na britanskim putevima bile su 773 žrtve, uključujući 43 poginula, kao i 135 teško povređenih u sudarima u kojima je vozač koristio mobilni telefon, preneo je Gardijan.

Mada su kazne za upotrebu mobilog telefona u vožnji 2017. udvostručene, na šest kaznenih poena u dozvoli i 200 funti, odbor je odlučio da ih preispita, možda i poveća. S obzirom na dokaze da telefoniranje u vožnji ometa vozača koliko i vožnja pod dejstvom alkohola, odbor je saopštio da će vlada preispitati da li da proširi zabranu i na telefoniranje preko "hends-fri" uređaja.

Iako su poslanici svesni nekih praktičnih izazova, preporučili su vladi da pokrene javnu raspravu o kriminalizaciji upotrebe "hends-fri" uređaja od strane vozača.

Predsedavajuća odbora, poslanica Lilijan Grinvud, rekla je da mnogi vozači nastavljaju da krše zakon i koriste mobilne telefone uprkos opasnostima.

"Pošto korišćenje mobilnog telefona u vožnji postaje društveno neprihvatljivo kao vožnja u alkoholisanom stanju, treba uložiti više napora u edukaciju vozača o rizicima i posledicama upotrebe mobilnog telefona za volanom", rekla je Grinvud.

"Prekršioci takođe moraju da znaju da postoji veliki rizik da budu uhvaćeni i da će snositi ozbiljne posledice", upozorila je ona.

"Tu je i pogrešan utisak da je 'hends-fri' bezbedan. Zapravo, svaka upotreba telefona odvlači vozaču pažnju i vlada treba da razmotri mogućnost da se zabrana odnosi i na 'hends-fri", istakla je Grinvud.

Organizacije automobilista RAC i AA podržale su poziv da se prispitaju zabrane i kazne.

"Prestupnici smatraju da su šanse da ih uhvate minimalne. Nakon smanjenja specijalizovanih saobraćajnih policajaca za trećinu, za odvraćanje od prestupa bilo bi dobro imati više policajaca u automobilima čiji bi cilj bili oni koji pokušaju da telefoniraju", rekao je predsednik AA Edmund King.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: