Automobili

Sreda, 15.12.2021.

12:40

Ne brinite, Volkswagen ne odustaje od dizelaša – a biće i "zeleniji"

Novi dizelaši biće ekološki prihvatljiviji zahvaljujući upotrebi tzv. parafinskih goriva.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Ne brinite, Volkswagen ne odustaje od dizelaša – a biće i
Foto: y r.classen/Shutterstock

Volkswagen planira da smanji otisak CO2 svoje flote u Evropi za 40 odsto do 2030. godine. Kompanija se zato sve više usredsređuje na električna vozila.

Kao i dalje aktuelnu alternativu, Volkswagen sada zvanično odobrava modele sa najnovijom generacijom dizel motora za korišćenje sa tzv. parafinskim gorivima.

Ova novorazvijena dizel goriva, koja sadrže biokomponente, omogućavaju značajne uštede u emsijama CO2 od 70-95 odsto u poređenju sa konvencionalnim dizel gorivom.

Uz svoje ubrzane napore u oblasti električne mobilnosti, Volkswagen sistemski i dalje unapređuje postojeću ponudu sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Svi Volkswagen modeli sa 4-cilindarskim dizel motorima (TDI) isporučeni od kraja juna ove godine (CW 25/21) odobreni su za rad sa parafinskim dizel gorivima u skladu sa evropskim standardom EN 15940.

"Upotrebom ekološki prihvatljivih goriva u odobrenim Volkswagenovim modelima omogućujemo kupcima širom Evrope da značajno smanje svoje emisije CO2 čim gorivo bude lokalno dostupno. Na primer, upotreba parafinskih goriva razumna je dodatna opcija posebno za auto-kompanije sa mešovitom flotom koju čine modeli sa električnim i konvencionalnim pogonima", objašnjava Tomas Garbe iz Volkswagenovog odeljenja za fosilna goriva.

Postoji širok raspon različitih parafinskih goriva.

Foto: VW promo
Postoje goriva koja se proizvode od bioloških ostataka i otpadnih materijala kao što je HVO (hidrotretirano biljno ulje), na primer.

Ova biljna ulja mogu se dodavati dizel gorivu u bilo kojoj količini. Međutim, ona se takođe mogu koristiti kao 100 odsto gorivo.

Za proizvodnju HVO-a mogu se koristiti i biljna poput ulja repice, ali se maksimalna ekološka korist postiže samo korišćenjem bioloških ostataka i otpadnih materijala kao što su upotrebljeno jestivo ulje, piljevina itd.

Biogoriva poput HVO-a već su dostupna na tržištu, a verovatno bi se njihov udeo mogao povećati na 20 do 30 odsto na energetskom tržištu drumskog saobraćaja u Evropi u narednih deset godina.

Parafinska dizels goriva već se mogu naći na tržištu pod različitim oznakama proizvoda (C.A.R.E dizel, NEXTBTL, HVO).

Dostupna su i mnogo rasporostranjenija dizel goriva koja su u skladu sa zahtevima standarda EN590 i kojima je dodat parafinski dizel (Dizel R33, V-Power Diesel, OMV MaxMotion, Aral Ultimate Diesel, itd).

Ova goriva mogu se koristiti u svim dizel motorima, čak i starijim generacijama.
Elektrièni Volkswagen ID.4 (Foto: VW promo)
Osim toga, u budućnosti će postojati i takozvana e-goriva kao što je PtL (Power-to-Liquid). Proizvode iz regenerativnih izvora korišćenjem CO2 i električne energije.

XtL ili X-to-Liquid, GtL i PtL koriste mogućnost početne proizvodnje sintetičkog goriva iz različitih sirovina, a zatim ga pretvaraju u standardno usklađeno dizel gorivo pomoću Fischer-Tropsch procesa.

Višak zelene energije ovde se može iskoristiti u procesu proizvodnje.

Volkswagenova ofanziva električne mobilnosti ponovno se značajno ubrzava kao deo njegove strategije ACCELERATE. Do 2030. planira se povećati udeo potpuno električnih automobila koji se prodaju u Evropi na preko 70 odsto. Uporedo s tim, i dalje će se razvijati flota SUS motora.

Kompanija želi da bude potpuno klimatski neutralna do 2050. Na tom putu, Volkswagenov cilj za 2030. je smanjenje emisija po vozilu u Evropi za 40 odsto u poređenju sa 2018. godinom – što znači da će svako Volkswagenovo vozilo tada ispuštati 17 tona manje CO2 u proseku tokom životnog ciklusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: