Toyotin auto budućnosti proizvodi struju za domaćinstva

Na aktuelnom auto-salonu u Parizu, japanski proizvođač izložio je koncept FCV Plus. Ovaj automobil snabdeva se električnom energijom pomoću vodoničnih gorivnih ćelija, a osim za pokretanje automobila, tako dobijena struja se može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.10.2016.

14:02

Toyotin auto budućnosti proizvodi struju za domaćinstva
Foto: Newspress.co.uk

Do sada su automobilske kompanije razvijale električne modele koji su se punili strujom na kućnim utičnicama. Novi koncept vozila budućnosti preokreće taj proces tako da se električna energija kreće i u suprotnom smeru - automobil proizvodi struju koja će se koristiti u domaćinstvu ili kancelariji.
Foto: Newspress.co.uk
Proizvođači automobila okrenuti su budućnosti kao nikad pre. Japanske automobilske kompanije, ali i proizvođači iz drugih zemalja prosto se utrkuju ko će predstaviti naprednije tehnološko rešenje i omogućiti nam da zavirimo u novo doba koje dolazi.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu svedoci smo da primat među pogonskim sistemoma polako preuzimaju elektromotori i vodonične gorivne ćelije. Jedan od takvih futurističkih konceptnih automobila je Toyota FCV Plus.
Foto: Newspress.co.uk
U pitanju je mali gradski automobil koji kao gorivo koristi vodonik. Ovaj hemijski element se pomoću gorivnih ćelija pretvara u električnu energiju, koja se zatim skladišti u baterijama vozila i služi za pokretanje elektromotora.

Međutim, Toyota je predvidela da se tako dobijena električna energija, osim za pokretanje automobila, može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila, ali i za napajanje kancelarija i drugih komercijalnih prostora preko parkinga na kome se nalazi veći broj ovakvih automobila.
Foto: Newspress.co.uk
Ideja je da se vozilo ponaša kao i bilo koja druga stacionarna mini elektrana koja generisanu električnu energiju vraća u elektromrežu.

Za manje potoršače biće dovoljan rezervoar za vodonik koji se nalazi u automobilu, dok je za veće u planu postavljanje stacionarnih rezervoara sa vodonikom u garažama domaćinstava i na javnim i kompanijskim parkiralištima
Foto: Newspress.co.uk
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: