Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Kulturnog centra u Jagodini

Glumce i publiku ovogodišnjeg 49. festivala "Dani komedije" Kulturni centar u Jagodini dočekaće u potpuno novom ruhu, jer se adaptacija objekta ubrzano završava.

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2023.

11:15

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Kulturnog centra u Jagodini
Ilustracija/Foto: Photology1971/Shutterstock

Radovi traju mesecima. Najpre je urađen krov, koji je bio oštećen prilikom izgradnje nove sale, sanirali smo vlagu i zidove, koji su bili oštećeni u galerijskom prostoru, koji je sada potpuno renoviran i osvetljen novom rasvetom i sistemom za ventilaciju, prenose Novosti.

Trenutno se uređuje prostor koji glumci najviše koriste. Dve šminkernice i garderobe potpuno su rekonstruisane, a napravljen je i potpuno novi mokri čvor, tako da će od sada glumci imati i dva kupatila i toalete, koji do sada nisu postojali. Ova ustanova kulture, sa salom od 430 mesta, dobiće potpuno nov galerijski prostor, namenjen raznim izložbama i drugim programa.

"Smatramo da će sada glumci imati solidne uslove za rad. Radili smo i na prostoru iza bine, sredili smo zidove koji su bili nebezbedni, a predstoji adaptacija kompletnog foajea, koja će obuhvatiti sređivanje zidova, podova, stubova. U toku su i radovi na peskarenju, tapaciranju i plastificiranju postojećeg nameštaja. Nadamo se da ćemo glumce koji budu gostovali na „Danima komedije“ od 20. do 27. marta dočekati u blistavom prostoru, koji će potpuno biti u funkciji umetnosti", navodi za Zorica Stojinović, direktorka Kulturnog centra u Jagodini.

Ona dodaje da je finansijer Skupština grada Jagodina i da je Kulturni centar poslednji put adaptiran pre dve decenije. Potom će kroz projektno finansiranje biti hoblovana i lakirana bina i nabavljene vatrostalne zavese za binu, jer su sadašnje iz 1964. godine.

U planu je i zamena sedišta u sali, ali to neće biti urađeno do festivala.

Što se tiče nove zgrade Kulturnog centra od 2.850 kvadrata i pozorišne sale, koja će , pored ostalog, imati preko 600 mesta i rotirajuću binu, završeni su spoljni radovi, a slede zanatski radovi, koji će trajati nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: