U Subotici polemike oko uvođenja bunjevačkog jezika: "Ni Republika Hrvatska neće mirno posmatrati"

Na sednici Skupštine Subotice usvojene su izmene Statuta Grada Subotice, koje predviđaju uvođenje u službenu upotrebu bunjevačkog jezika i pisma.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

12:15

U Subotici polemike oko uvođenja bunjevačkog jezika:
Foto: Subotica.com

Na osmoj sednici Skupštine tog grada ukupno je razmatrano 28 tačaka dnevnog reda, a najviše polemike i ovoga puta izazvala je promena Statuta Grada Subotice i uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu.

U diskusiji su prednjačili Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a, i Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, prenosi subotica.com.

Žigmanov smatra da su stvari i više nego jasne kada su u pitanju struka i zakon, te da je ova odluka presedan na teritoriji Srbije koja do sada na ovaj način nije uvela u upotrebu nijedan jezik.

"Videćemo da li će na isti odjek naići i naša inicijativa za uvođenje hrvatskog jezika u pojedine lokalne samouprave", smatra Tomislav Žigmanov.

Naveo je da se oni neće miriti sa ovom odlukom. "Ukazivaćemo na njenu slabost po pitanju lingvistike, a ni Republika Hrvatska neće mirno posmatrati", rekao je Žigmanov.

"Žao mi je što će, ono što je do sada bio govorni jezik, postati standardni. Bićemo svedoci jednog nakaradnog i nekompetentnog stanja." S druge strane Mirko Bajić ponovo tvrdi da uvođenjem bunjevačkog jezika nikome ništa nije uzeto, već da bunjevački narod ima ista prava kao i svi drugi narodi u Subotici.

"Pozivan Hrvatsko nacionalno vijeće da prihvati bar jedan naš poziv i da bar popijemo kafu i da zajedno radimo za dobrobit svih građana. Napadi Žigmanova imaju jedini temelj, a to je da Bunjevci ne postoje i zato ne prihvata uvođenje jezika", smatra Bajić.

"Hrvati u Srbiji ostvaruju sva prava, a nisam siguran da li je tako i sa druge strane, ali to nije na meni da komentarišem. Uvođenjem bunjevačkog jezika nikome ništa neće biti oduzeto."
Foto: Subotica.com
Na smirivanje strasti obe strane pozvao je gradonačelnik Stevan Bakić i poručio Tomislavu Žigmanovu da vodi računa o javno izgovorenoj reči.

"Ponovo je došlo do uzburkivanja strasti, a inicijalna kapisla je ponovo Tomislav Žigmanov. Nije problem da se pogreši, svi mi grešimo, najgora stvar je kada niste svesni da pravite greške, iznosite neutemeljene i netačne argumente, upoređujete stvari koje nisu za to, negirate nešto što ste rekli", poručio je Bakić.

"Govorili su da je prećeno njemu i hrvatskoj zajednici, a posle je utvrđeno da je to učinio pripadnik hrvatske nacionalne manjine. Želeo bih da objasni šta znači da "Hrvatska neće stajati mirno". Autentični uslovi su bili i kada se uvodio hrvatski jezik, a videćemo pri sledećem popisu kada bude sloboda izjašnjavanja koliko koga ima."
Foto: Subotica.com
Posle jučerašnje odluke, sledi javna rasprava, a potom će se promena definitivno usvajati takođe na Skupštini grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: