Subotica - Društvo - B92 Lokal

Vraćanje strogo zaštićenih vrsta ptica iz Prihvatilišta ZOO vrt Palić

Prihvatilište ZOO vrt Palić brine o strogo zaštićenim vrstama ptica koje su prema proceni veterinara uspešno oporavljene ili stasale da mogu samostalno nastaviti život u prirodi.

Izvor: subotičke.rs Subotica
Podeli
Editorial credit: Nikolina Mrakovic / Shutterstock.com
Editorial credit: Nikolina Mrakovic / Shutterstock.com

Da bi se ovakva akcija što bolje izvela, za potrebe prstenovanja i određivanja lokaliteta za puštanje na prirodna staništa, pomoć pružaju ornitolozi i čuvari zaštićenih područja iz JP "Palić Ludaš".

Predviđeno je da se puste vetruške, orao belorepan, jastreb, sova kukumavka i češljugari, kao i sve rode.

Ilija Mirković iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakao je da je današnje puštanje zaštićenih vrsta u njihovo prirodno stanište kruna njihovog rada i dodao:

"Ovo je jako dobro što imamo avijarijum, gde se jedinke puste kako bi odredili da li su sposobni da napuste sigurno mesto. Sistem zbrinjavanja divljih zaštićenih životinja zaživeo je 2016. godine, kada su dobijena sredstva i u finansijskom i u tehničkom smislu.

Na godišnjem nivou obradi se do 330 jedinki zaštićenih vrsta. U to ulazi sve: od zbrinjavanja do uginuća ili saniranja povreda. Postoji geometrijska progresija podizanja ekološke svesti, prati se statistika i vidi se da je ekološka svest na višem nivou. Ovo je lep čin, obzirom da je juče bio Dan zaštite biodiverziteta", istakao je Mirković.

"Smisao prihvatilišta za zaštitu je da se oporave jedinke i da se vrate u prirodno stanište. Ptice koje ne mogu da budu puštene, jer su trajno povređene zadržavaju se u ZOO vrtu. Ptice se prstenuju, kako bi se pratile ako završe na nekoj drugoj lokaciji", rekla je Sonja Mandić, direktorka ZOO vrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.