Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Vučić: "U Novom Sadu će ove godine biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju"

"Prvi put od oktobra krećemo i sa dualnim fakultetskim obrazovanjem u Novom Sadu, danas ljudi razumeju da je to jedan od razloga našeg uspeha", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike Kontinental automotiv u Novom Sadu.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Predsednik Srbije najavio je da će oktobra na fakultetima u Novom Sadu biti uvedeno dualno obrazovanje jer to, kako je ocenio, privlači nemačke investicije.

"Istovremeno u Novom Sadu će ove godine biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju, što pokazuje koliko je Srbija spremna za nove tehnologije i koliko je Novi Sad napredovao, čak ispred Beograda", kazao je predsednik Srbije.

Fabrika Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 ljudi, otvorena je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

U fabrici će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom, a Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je reč o naprednoj tehnologiji koju će razvijati Kontinental u Novom Sadu.

Predstavnici Kontinetala upoznali su predsednika sa prizvodima objasnivši mu da se tu neće praviti, na primer, samo instrument table i displeji već i pametni upravljački sistemi.

Vrednost investicije je 140 miliona evra.

Otvaranju fabrike pristvovala je i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Nova fabrika kompanije Kontinental deo je poslovne jedinice Human Mac hine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a cilj im je da korisničko iskustvo vozača i putnika učine bogatijim i kvalitetnjim. Kontinental je globalni tržišni lider u tom sektoru.

Potražnja za proizvodima iz oblasti autoindustrije, koji će se proizvoditi u Novom Sadu, značajno će rasti u narednom periodu, kažu u kompaniji.

Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.

Do danas, ova firma je zaposlila više od 600 IT inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5.000 stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.