"Moja prva plata" u Novom Sadu: Najtraženiji informatičari, zdravstveni radnici, trgovci

Na javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu povodom programa "Moja prva plata", ovoj filijali javilo se 248 poslodavaca sa teritorije Južnobačkog okruga čije je središte Novi Sad.

Izvor: Novosti

Nedelja, 25.09.2022.

13:00

Ilustracija: Flamingo Images/Shutterstock

Oni su oglasili 462 pozicije na kojima žele da angažuju ukupno 642 mladih. Poslodavci većinom traže stručnjake u oblastima informacionih tehnologija, administracije, zdravstva i trgovine.

Prijavljivanje za učešće u programu i oglašavanje potrebnih radnih pozicija putem portala www.mojaprvaplata.gov.rs završeno je 22. septembra. Posle toga uslediće prijavljivanje mladih na oglašene pozicije, počevši od 3. oktobra do kraja tog meseca, a u novembru biće odabrani kandidati koji će potpisati ugovore i započeti devetomesečnu obuku.

"Prema planu, u program 'Moja prva plata' biće uključeno 10.000 mladih ljudi ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva koji će se na konkretnim radnim mestima, uz podršku mentora, obučavati za konkretne poslove. Pravo učešća u programu imaju poslodavci i iz privatnog i iz javnog sektora. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa", rečeno je Novostima u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu nadoknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladi sa visokom stručnom spremom dobijati po 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Poslodavci imaju mogućnost da obavljaju proces selekcije od početka prijave kandidata.

Konačan izbor privatnici će obaviti u prvoj polovini novembra, a poslodavci iz javnog sektora će to učiniti u drugoj polovini tog meseca. U roku od 15 dana od završetka izbora, biće objavljena lista oglašenih pozicija u firmama, sa brojem odabranih kandidata. Poslednja faza realizacije programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata. Tokom decembra, a najkasnije do kraja tog meseca počeće praksa.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radnog iskustva da kod poslodavca steknu praktičnu veštinu kako bi povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Poslodavcima, pak, ovo je prilika da uz podršku, dođu do kvalitetnog i obrazovanog kadrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: