Gradi se sedam dečjih igrališta i deset teretana na otvorenom

Na teritoriji Novog Sada ima 60 teretana na otvorenom i oko 200 dečjih igrališta, kažu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, a broje se i ona u prigradskim naseljima.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2021.

14:15

Gradi se sedam dečjih igrališta i deset teretana na otvorenom
Ilustracija: Undrey/Shutterstock

U razgovoru sa Novosađanima redakcija Dnevnika došla je do zaključka da baš i nisu zadovoljni kako se oni i održavaju. Naime, na mnogim mestima su sprave polomljene ili dotrajale i nema naznaka da će se skoro nešto popraviti po tom pitanju, a posebno je diskutabilno i propadanje teretane na otvorenom koja se nalazi kod Štranda, u Ulici Sunčani kej.

"Dolazim ovde često da treniram, dosta sprava je oštećeno, a na određenim mestima postoje naznake da je nešto trebalo da bude montirano, ali, evo, još uvek nije ništa postavljeno. S obzirom na to da je Novi Sad i grad sporta, trebalo bi se malo više računa povesti o ovim prostorima. Možda bi ljudi u većem obimu koristili teretane, kada bi sprave bile ispravne", kaže sportista Igor M. koji svako jutro trči rutom Keja i zaustavlja se da u toj teretani odradi nekoliko vežbi.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije kažu da se svake godine dečja igrališta i teretane na otvorenom popravljaju, a da je ove godine za tu namenu predviđeno 20 miliona dinara. Sprovodi se redovan nadzor i obilazak, a u skladu sa stanjem na terenu izdaju se nalozi za popravku svih uočenih oštećenja. Intervencije traju cele godine i obavljaju se prema prijavama dobijenim od strane inspekcije, mesnih zajednica ili samih građana.

"Stručne službe Uprave upoznate su sa stanjem teretane na Sunčanom keju i evidentirana su sva oštećenja koje je potrebno sanirati. Međutim, s obzirom na vrstu i stepen oštećenja, ista ne mogu biti popravljena zamenom pojedinačnih elemenata, već je neophodno zameniti ceo rekvizit. Pošto Novi Sad, kao jedan od prioriteta, izdvaja ulaganje u poboljšanje uslova za bavljenje sportom i rekreacijom, u ovoj godini će biti urađena kompletna obnova teretane na Keju, u skladu sa dinamikom koju određuju stručne službe Uprave, u saradnji sa odabranim izvođačem radova", poručuju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

"Kad i naprave neko novo igralište ili, pak, zamene stare ljuljaške i klackalice novim, vrlo brzo starija deca u noćnim pohodima dođu i lome, te više nisam pametna da li se isplati podizati nova, kada će ih dočekati ista sudbina. Koliko god se mi kao roditelji trudili da sačuvamo bar nešto, ne vredi, oni bi se samo svađali i branili time da je to i za njih pravljeno. Mislim da je više problem u nevaspitanju dece, nego u neradu gradskih službi jer ne mogu ni oni da nadomeste onoliko sprava koliko su deca kadra polomiti", kaže jedna mama koja je želela da ostane anonimna.

Kako navode iz Uprave, njihova permanentna aktivnost je izgradnja dečjih igrališta i sportskih sadržaja, stoga se svake godine u budžetu Grada opredeljuje novac za tu namenu. Krajem novembra prošle godine, zaključen je ugovor o nabavci i ugradnji opreme i podloge za dečja igrališta i teretane na otvorenom na teritoriji Grada sa izabranim ponuđačem, u vrednosti od 49,9 miliona dinara. U skladu sa ugovorenom obavezom, u završnoj fazi je izgradnja sedam dečjih igrališta, 10 teretana na otvorenom i pet "street workout" terena u Novom Sadu.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za tekuću godinu planirano je 55 miliona dinara za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečja igrališta i teretane na otvorenom na teritoriji Grada. U toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova. Svake godine obavljaju se i radovi na popravci i čišćenju tartan staze, kao i drugih podloga od tartana i sintetičkih smesa (podloge na dečijim igralištima, teretanama, sportskim terenima i terenu za mini golf). Za ovu namenu opredeljeno je 3,6 miliona dinara.

Stop uništavanju

Dečja igrališta i teretane na otvorenom se postavljaju na javnim površinama i dostupna su svim građanima. Kako kažu iz Gradske uprave za građevisnko zemljište i investicije, pored toga što se ulažu veliki napori i finansijska sredstva za izgradnju novih, ali i rekonstrukciju postojećih igrališta, svedoci smo nebrojenih primera vandalizma i, nažalost, činjenica je da i dalje ima neodgovornih pojedinaca koji uništavaju gradsku imovinu.

Zato se iz pomenute Uprave konstantno trude da utiču na svest građana i ukažu na kompleksnost problema, ali i ogromnu štetu koju zbog toga svi trpimo. Pošto je svima želja da damo pozitivan doprinos što kvalitetnijem detinjstvu naših najmlađih, te i uredimo što više prostora za njihovu bezbrižnu igru, iz Gradske uprave upućuju apel svim građanima da čuvaju dečija igrališta i adekvatno ih koriste. Da ne uništavaju prostor kako ne bi bila ugrožena bezbednost mališana našeg grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: