Potpisani ugovori za sufinansiranje dva projekta u Novom Pazaru

Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali su danas ugovore o sufinansiranju projekata u okviru Programa za podsticanja regionalnog rasta, a koji će se realizovati u Novom Pazaru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.06.2023.

17:17

Potpisani ugovori za sufinansiranje dva projekta u Novom Pazaru
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIÆ

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj sufinansiraće projekat namenjen nabavci mehanizacije, kupovine katamarana za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode i izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

Ukupni iznos sredstava koje je opredelilo ministarstvo za sufinansiranje ova dva projekta je 24,5 miliona dinara.

Ministarstvo je izdvojilo 10.400.000 dinara za nabavku katamarana za čišćenje i održavanje jezera Gazivode, kao i 13.568.478,30 dinara za projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

Ministar Đerlek je nakon potpisivanja ugovora u Novom Pazaru kazao kako će realizacija ovih projekata u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine, razvoj turizma i turističkih ponuda ali i unapređenje kvaliteta života građana Novog Pazara.

Ministar je naveo da su se Novi Pazar i susedne opštine godinama borile sa problemom nagomilavanja smeća u jezeru Gazivode, a da će nabavka katamarana sprečiti ekološku katastrofu i doprineti korišćenju jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanivništva biljaka i životinja.

On je ocenio da je ovakav vid podrške od velikog je značaja za sve građane, jer se poseban akcenat stavlja na rešavanje konkretnih problema sa kojima se gradovi i opštine suočavaju.

Takođe, kako je naveo ministar Đerlek, veoma važan prijekat koji sufinansira Ministarstvo je i izgradnja prihvatilišta sa pse i mačke lutalice na ukupno 2.618 kvadratnih metara, koji će sadržati upravnu zgradu, ambulantu i stacionar kao i dve štenare sa 14 boksova za čuvanje životinja.

Prihvatilište će, kako je objasnio, omogućiti bezbedno i humano uklanjanje i životinja sa ulica Novog Pazara kao i njihovo čuvanje i tretiranje, što će dugoročno rešiti socijalno-bezbednosne, ali i higijensko-ekološke probleme grada.

Đerlek je istakao da su to prvi među mnogim projektima koje sufinansira Kabinet, dodajući da očekuje da će naredne godine biti još značajnijih projekata za koje će aplicirati gradovi i opštine, a koji će biti realizovani u cilju obezbeđivanje povoljnog ambijenta za građane, ne samo Novog Pazara, već i drugih gradova i opština u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je da je realizacija projekata izuzetno važna, a da su u pitanju problemi sa kojima se Grad godinama borio.

Prema njegovim rečima dosadašnje čišćenje jezera organizovanim akcijama pokazalo se kao nedovoljno i dodao da će nabavka mehanizacije u ove namene, adekvatno rešiti problem sa kojim se suočavaju građani Novog Pazara i susednih opština.

Katamaranom će, kako je objasnio, upravljati obučeno stručno lice i blisko će sarađivati sa JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara koje će otpad odvoziti na gradsku deponiju u reciklažni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: