Posle dve decenije čuvena Crkva pod šatorom u Leskovcu odlazi u istoriju, evo i zašto FOTO

Rano jutros počelo je demontiranje ogromnog šatora u Naselju Slavka Zlatanovića u Leskovcu u kome se od 2001. godine nalazila protestanska Evanđeoska crkva, a koji je bio donacija Roma iz Francuske.

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2022.

13:30

Posle dve decenije čuvena Crkva pod šatorom u Leskovcu odlazi u istoriju, evo i zašto FOTO
Foto: Shutterstock/Maleo

Ovu jedinstvenu crkvu pod šatorom, koja je dugo bila predmet interesovanja domaćih i stranih medija i simbol velikog romskog naselja na zapadu Leskovca, zameniće crkva od tvrdog materijala, ali je tokom demontiranja viđena i po koja suza.

"Ovde sam maltene odrastao", kaže momak dok polako skida jedan od podupirača.

Sa ništa manje emocija ne govori o Crkvi pod šatorom koja nestaje pred njegovim očima i pastor i glavni starešine više istih crkava u Srbiji Selim Alijević sa sedištem u Leskovcu.

"Dve decenije su prohujale. Ovde smo služili i po ciči zimi i na temperaturu od 50 stepeni. Ovde su stasale prve generacije, postale dobri ljudi, ali mora se, sve je propalo", priča i pokazuje na trulež.

Međutim razlog zbog čega se ruši crkva nije loš, Prva romska crkva u Srbiji gradiće seupravo na ovom mestu.

"Gradiće se fazno jer nemamo novac da je podignemo odjednom", kaže Selim.

Među Romima, vernicima te crkve, se već sakuplja novac. Svako domaćinstvo daje po 50 evra.

"Najpre mi vernici moramo da damo priloge da bi potom tražili pomoć od drugoga", dodaje pastor.

Računa se na pomoć države i lokalne samouprave Leskovac, ali i na sestre i braću iz inostranstva.

Vernici ove crkve su se godinama smrzavali pod šatorom, kojeg su više puta hteli da uklone jer nije imao dozvolu za obavljanje verske službe, ali su Romi iz naselja Slavka Zlatanovića fizički sprečili njegovo uklanjaje, pa je vremenom on postao simobol ovog dela periferije Leskovca.

Pastor Alijević kaže da će se sada baš na tom mstu graditi crkva, ali još ne zna šta će sa šatorom, te da će se pomoćni objekti obnoviti i nekako uklopiti sa budućom crkvom.

"Ta crkva biće najlpeši i najbolji objekat u Slavka Zlatanovića", ne krije sagovornik sreću, koji je teologiju izučavao u Engleskoj i koji ima, inače, veliki autoritet među vernicima u Srbiji, piše Jugmedia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: