Kruševac: Rekonstruisana dnevna bolnica za hemioterapiju

Više od 20 miliona dinara vrednost je donacije koja je ove godine stigla u Opštu bolnicu Kruševac, a samo je kompletno renoviranje Dnevne bolnice za hemioterapiju iznosilo 15 miliona.

Izvor: B92

Subota, 30.10.2021.

13:32

Kruševac: Rekonstruisana dnevna bolnica za hemioterapiju
Ilustracija: Depositphotos, vilevi

Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac i bračnom paru Erne, Davidu i Anki iz Milvokija, najteži pacijenti kruševačke bolnice od danas će se lečiti u mnogo boljim uslovima i sa boljom opremom, pišu Novosti.

Ana Divac,osnivač i predsednik UO Fondacije napominje koliko je važna podrška među ljudima u vreme pandemije KOVID-19.

"Od početka pandemije trudili smo se da pomognemo na razne načine,kroz volontiranje i materijalne donacije“, apominje Ana Divac.

"Zajedno sa našim donatorima smo donirali oko 600.000 dolara za razne potrebe,jedna od tih donacija je upravo bolnica u Kruševcu. Drago nam je da možemo da pomognemo.“

Prijatelj porodice Divac i član Fondacije David Erne kaže da bogat čovek nije onaj ko ima velika kola ili kuću, već neko ko pomaže drugim ljudima. Ta prilika, dodaje, pružena im je kroz rad Fondacije.

"Ja sam samo Amerikanac, ali sam srećan čovek što sam oženjen ženom rođenom u Srbiji, u Aleksandrovcu, mesta nedaleko od Kruševca“, kaže Erne, poznati američki advokat, koji je već 60 godina u srećnom braku sa Ankom, za koju s ponosom ističe da je “čarapanka”.

"Supruga je došla u Ameriku 1953. godine, gde su već bili njeni roditelji i sestra. Upoznali smo se na Univerzitetu, postali smo zainteresovani za sve što ima neke veze sa Srbijom, pratimo sve poteškoće koje je srpski narod imao u prošlosti. Imali smo sreće da dođemo do toga da mi možemo da pomažemo drugim ljudima.“

Dnevna bolnica za onokološke pacijente u Kruševcu kompletno je renovirana. Donacija je podrazumevala i nabavku 16 elektromotornih stolica za hemioterapiju, visoko rezolutivni 12-kanalni EKG aparata,sterilizator i sigurnosnu komoru za pripremu hemioterapijskih antitumoralnih lekova.

"Dnevna bolnica za hemioterapiju osnovana je 1980. godine, radila je u malom prostoru i sa malim brojem radnika, dok danas ima 14 zdravstvenih radnika, među njima četvoro lekara“, kaže dr Vesna Stević-Gajić, direktorka Opšte bolnice Kurševac.

"Dnevno se pregleda oko 100 pacijenata, a 30-ak pacijenta je na hemioterapiji.To su najteži pacijenti, koji zahtevaju multidisciplinarni pristup u praćenju i lečenju. Ova donacija im sigurno omogućava bolju zdravstvenu zaštitu i komfor,a zdravstvenim radnicima - bolje uslove za rad.“

Pacijentkinja Radica Karalić leči se u Dnevnoj bolnici od 2004. godine.

"Pratim razvoj i situaciju kakva je bila ovde,a kada sam danas došla i videla ove promene,impresionirana sam-priča pacijentkinja Radica Karalić. Zahvaljujem se donatorima u ime pacijenata, što su nam život i lečenje.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: