U ovom gradu Rusi najviše kupuju stanove

Da li to interesovanje Rusa za Beograd lagano jenjava i da li se Rusi, kojih je u Srbijiu do sada stiglo oko 200.000, okreću ka drugim gradovima po našoj zemlji?

Izvor: Blic/Nada Matiæ

Sreda, 18.01.2023.

14:36

U ovom gradu Rusi najviše kupuju stanove
Foto: Adam Radosavljevic / Shutterstock.com

Ne čuje se ovo pitanje slučajno sve češće, već sa argumentima i činjenicom da ih ima svuda. Jedan grad, ipak, posebno se izdvojio i razlikuje se od Beograda. Tamo Rusi ne iznajmljuju već kupuju kvadrate, piše Blic.

Jagodina, da. Jedan od gradova za koji se može reći da je postao pik. Rusa je ovde sve više i ne iznajmljuju stanove - već kupuju. U pitanju su stanovi od oko 30 do 40 kvadrata sa cenom do 40 hiljada evra, ali ne beže ni od kuća. Mahom su to mladi bračni parovi, različitih obrazovnih profila koji ne razmišljaju o povratku u domovinu.

Ovo su nam rekli agenti iz nekoliko jagodinskih agencija, a jedan od njih, Zorica Milanović prenela nam je svoja iskustva u radu sa ruskim državljanima.

"Ovde uglavnom kupuju stanove manje vrednosti. I to su svi oni koji ne mogu da priušte stan u Beogradu jer su visoke cene. Plaćaju ih 35 do 40 hiljada evra, retko ko više od 50 hiljada evra", rekla je Milanović.

Milanovićeva dodaje da u Jagodinu dolaze uglavnom mladi Rusi, visoko obrazovani ljudi, sa malom decom, a da je lokacije presudna, centralna Srbiju, blizu je i Beograd, i Niš.

"Jagodina ima dobru lokaciju i blizinu auto-puta. Beograd i Niš su im na sat, sat i po vremena, a to im je važno", kaže Milanović.

Agencije pri prodaji insistiraju na potpuno ispravnim papirima prilikom kupovine nekretnine, a Rusi plaćaju uglavnom za keš, nikako kredite.

"Kod nas može da se uradi prometovanje ako je stan uknjižen na osnoovu odobrenja za gradnju i ako je upisana svojina. Takvi stanovi imaju čiste papire, a i kupci instistiraju da stan mora da ima upotrebnu dozvolu. Nisu zahtevni, traže ono što je normalno", rekla je Milanović.

"Dolaze, raspituju se. Imamo nekoliko njih koji su u fazi gledanja jer traže nekretninu od 20-25 hiljada evra, ali toga i nema baš. Onda oni nađu privatno da stanuju i čekaju na takvu ponudu. Praktično, dođu u Jagodinu, zakupe stan na oko tri meseca, pa onda traže dalje", kaže MIlanovićeva i kaže da se iz razgovora sa njima može zaključiti da nemaju nameru da se vrate u Rusiju.

"Ne kupuju luksuzne nekretnine kao što je to slučaj u Beogradu, više su za skromne stanove. Više gledaju da ostave novac sa strane, da imaju ušteđevinu iz straha ako se ne snađu".

Farmaceuti, ekonomisti, IT stručnjaci, advokati samo su neka zanimanja onih koji su bili klijenti ove agencije.

"Uglavnom su obrazovani, fini i kulturni ljudi, zaista dobra iskustva imamo sa njima", zaključila je Zorica.

Iz druge agencije iz Jagodine takođe su nam potvrdili da ruski državljani dolaze u ovaj šumadijski grad gde kupuju stanove u vrednosti od 35 do 40 hiljada evra.

"Jedna manja grupa je kod nas kupovala stanove u vrednosti do 40 hiljada evra, a nekoliko njih one od 20-25 hiljada. Sve skupa, nije ih bilo možda više od deset u periodu oko Nove godine, ali ih u ranijim mesecima nije uopšte bilo", rekla je Gordana Aksentijević.

Mlade porodice sa malom decom su glavni profil klijenata i kod njih.

"Uslov za kupovinu, ako je stan u pitanju, jeste da ima upotrebnu dozvolu. Isto važi i za kuće koje su kupovali, ali njih su ipak ređe birali", dodala je Aksentijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: