Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Prodata Geneks kula za više od 20 miliona evra

Geneks kula je prodata za 2,4 milijarde dinara. Za kupovinu se nadmetalo 7 kupaca, među kojima i poznate srpske kompanije, ali ko je novi vlasnik i dalje se ne zna jer je krajnju cenu izlicitirao zastupnik kupaca.

Izvor: Blic/Anica Jelovac Beograd
Podeli
Foto: marketa1982 / Shutterstock.com
Foto: marketa1982 / Shutterstock.com

Neki kažu treća sreća, a nije ni isključena imajući u vidu veliku zainteresovanost za kupovinu ovog objekta sada kada je cena prilično spuštena. Poslovni deo Geneks kule na samom početku prodavan je za dve milijarde dinara. Početna cena bila je 834 miliona dinara, prenosi Blic.

Prvo javno nadmetanje u 2022. godini bilo je 23. maja i proglašeno je neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca, objavila je tada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cena na prvom nadmetanju iznosila je nešto preko 2 milijarde dinara. Geneks kula ili poslovna polovina "Zapadne kapije Beograda" po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula, a na tom nadmetanju cena je iznosila1,46 milijardi dinara.

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država.

Privredni sud u Beogradu je još marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015. U stečaju je godinama i njena kćerka firma ICG.

Novi vlasnik kupio poslovni deo Geneks kule, koja se sastoji od 28 posebnih delova površine 14.943 kvadrata, zatim poslovni prostor od 27. do 37. sprata površine 1.450,39 kvadrata, kao i poslovni i garažni prostori površine u osnovi 9.023 kvadrata i deset garaža od 6.445 kvadrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.