Šta će biti sa kućom Topalovića iz filma "Maratonci trče počasni krug"? VIDEO

Na Kosančićevom vencu, u samom centru Beograda, nalazi se nadaleko poznata kuća Topalovića iz legendarnog filma Maratonci trče počasni krug, ili bar ono što je ostalo od nje.

Izvor: B92.net, TV Prva

Petak, 02.06.2023.

08:15

Šta će biti sa kućom Topalovića iz filma
Foto: Printscreen TV Prva

Kuća u kojoj je snimano čudo jugoslovenske kinematografije danas je u veoma lošem stanju i izgleda gotovo neprepoznatljivo.

Oronula, zapuštena , pojedini prozori razbijeni na gornjem spratu kuće ,uništena fasada, otpadaju delovi zida, po dvorištu razbacane slike. Dvospratnica Topalovića ovekovečena u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug" danas izgleda sasvim drugačije .

"Ovo je kuća iz 1848. godine koja je pravljena isprva kao kuća na jednom nivou kasnije je dozidan drugi sprat. Ova kuća je dodeljena i u njoj je stanovalno više porodica i to su zaštićeni stanari još iz perioda posle Drugog svetskog rata danas tu nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi", rekao je Zoran Miladinović, predsednik srpskog udruženja turističkih vodiča.

Turistima koji iz drugog grada dođu da posete Beograd s jedna strane bude im drago što vide čuvenu kuću Topalovića , ali su i razočarani jer je vide u lošem stanju .

"Za početak možda bi bilo dobro da obeležimo ovu kuću makar jednom tablom na kojoj bi pisalo "Kuća Topalovića iz filma "Maratonci trče počasni krug" i tu da malo ovekovečimo ustvari i te slavne likove koje su glumili poznati Bata Stojkovic i drugi", dodao je Miladinović.

Slikar koji sada živi u kući Topalovića rekao je da je drugi sprat 1999. godine kupila vlasnica koja je kuću želela da sruši , ali je sprečena . Takođe, dodao je i da je dobra vest što grad Beograd obećao da će u narednom periodu izvršiti restauraciju kuće.

Kako izgleda sada kuća Topalovića pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: