Četvrtak, 15.02.2024.

19:53

Posle 60 godina, kreće velika rekonstrukcija: Ruši se deo Pančevačkog mosta

JP Putevi Srbije podneli su Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rušenja i izgradnje prilaznih konstrukcija na desnoj obali drumsko-železničkog mosta preko reke Dunav Pančevački most.

Izvor: eKapija

Posle 60 godina, kreće velika rekonstrukcija: Ruši se deo Pančevačkog mosta
Ilustracija, foto: Lunja/Shutterstock

Reč je inače o državnom putu IB-47, deonica Beograd (Bogoslovija)-petlja Krnjača, piše eKapija. Kako se navodi, predloženo je i rušenje postojećih konstrukcija, a prema prikazanom dinamičkom planu ukupno trajanje radova na projektu iznosi 1.314 dana.

Prema najnovijim planovima, deo mosta od Bogoslovije do reke biće srušen, a ukoliko budu obezbeđena sredstva, radovi bi trebalo da počnu 2025. godine. U toku je tender za izradu idejnog projketa.

Projekat predviđa radove prvo na uzvodnoj, a zatim na nizvodnoj konstrukciji, kako bi se saobraćaj odvijao bez većih izmena. U planu je najpre izgradnja novih privremenih rampi, zatim rušenje postojećih konstrukcija po fazama i na kraju izgradnja novih konstrukcija po fazama.

Prilazne konstrukcije Pančevačkom mostu, na desnoj obali, izgrađene su u periodu od 1960. do 1964. godine i sastoje se od dva niza nezavisnih, prednapregnutih mostova - uzvodni, desni most za smer od Pančeva ka Beogradu i nizvodni, levi most za smer od Beograda ka Pančevu.

Kako je navedeno u Idejnom projektu, koji je izradila firma MHM Projekt Novi Sad, novoprojektovane mostovske konstrukcije se sastoje od devet nezavisnih celina.

"Glavni pravac se može podeliti na uzvodnu i nizvodnu konstrukciju koje se sastoje od četiri odnosno tri nezavisnih dilatacijskih celina. U sklopu projekta se nalaze i dve rampe tj, rampa 3 uz nizvodnu konstrukciju i rampa 4 uz uzvodnu konstrukciju", piše u dokumentu.

Kod mosta će se završavati tunel od Ekonomskog fakulteta, pa će se, zbog manjka prostora, nove pristupne konstrukcije graditi na mestu starih.

Gradskim planom razvoja šinskog sistema, predviđen je prelazak tramvaja na banatsku stranu, tako da će projektanti i o tome morati da vode računa.

Nadležni procenjuju da bi novi deo mosta trebalo da bude otvoren krajem 2026. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: