Izabrano idejno rešenje za Studentski grad u Beogradu – evo kada počinju radovi

Na izložbi u Palati Srbija predstavljeno je pobedničko idejno rešenje na javnom međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu "Studentski grad - Beograd".

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

10:10

Izabrano idejno rešenje za Studentski grad u Beogradu – evo kada počinju radovi
Ilustracija/Foto: Bayurov Alexander/Shutterstock

Imajući u vidu potrebu za povećanjem smeštajnih kapaciteta studentskih domova u okviru univerzitetskih centara, Ministarstvo prosvete je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u kompleksu Studentski grad na Novom Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Konkurs je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije, prenosi eKapija.

Na konkurs je stigla 21 prijava, a žiri, kojim je predsedavala arhitekta dr Grozdana Šišović, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu, u iznosu od 28.000 dolara, dodeli Studiju Nous Architecture iz Turske. Iz ukupnog nagradnog fonda konkursa od 56.000 dolara, osim prve nagrade, dva rešenja su nagrađena iznosima od po 7.000 dolara, a pet sa po 2.800 dolara.

Na osnovu izabranog pobedničkog rešenja, kao naredni korak, sledi izrada urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije, nakon čega će Ministarstvo objaviti tender za izvođenje radova.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da su radovi na novom objektu u Studentskom gradu deo Projekta "Studentsko stanovanje", u okviru kog će biti završen i studentski dom u Nišu.

"Cilj Ministarstva je da obezbedi dodatne kapacitete, stvori dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način da dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije, jer je smeštaj tokom studija i dalje je jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van mesta stanovanja i njihovi roditelji rešavaju. Izgradnjom ovog doma u Studentskom gradu obezbedićemo još 1.000 dodatnih mesta za smeštaj studenata u Beogradu koji je naš najveći univerzitetski centar", rekao je ministar i dodao da bi radovi trebalo da počnu nakon izrade urbanističkog projekta i druge projektno-tehničke dokumentacije, u drugoj polovini 2024. godine.

Prema rečima ministra, procenjena vrednost radova i opremanja je oko 26,5 miliona evra , a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), koja godinama podržava unapređivanje učeničkog i studentskog standarda u Srbiji.

"Mi u CEB-u smo izuzetno ponosni što u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Srbije pomažemo u finansiranju vodećeg projekta koji će obrazovanje učiniti dostupnim ekonomski ugroženim studentima kroz pristupačniji i poboljšani smeštaj", izjavila je menadžerka CEB-a za Srbiju, Nadežda Gročkova Leruste.

Poseban cilj konkursa bila je promocija principa cirkularne ekonomije i održive zelene gradnje, sa niskom potrošnjom energije, i njihova primena pri izgradnji objekata.

"Povećanjem broja visokoškolovanih mladih ljudi doprinosimo razvoju ekonomije koja se zasniva na znanju, što ima pozitivan uticaj na privredu i društvo, kao i na budući razvoj zemlje", rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: