Beograd nastavlja najznačajniji projekat: Linijski park uskoro dobija potpuni izgled FOTO

Uređenje Linijskog parka, koji se u dužini od 4,8 kilometara proteže od Beton hale do Pančevačkog mosta biće nastavljeno za oko dva meseca, rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Izvor: Novosti/Š. Maroviæ

Sreda, 28.02.2024.

14:45

Beograd nastavlja najznačajniji projekat: Linijski park uskoro dobija potpuni izgled FOTO
Foto: Beoinfo

Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, koštaće 70,5 miliona evra. Do sada je završena prva od deset celina, na čijem delu je otkrivena "Vodena kapija", pišu Novosti.

Preduslov za početak radova na ovom projektu bilo je izmeštanje pruge, koja od 2018. godine nije u funkciji, što su uradili radnici "Infrastrukture železnice Srbije". Potom je krajem 2022. godine završena izgradnja prve celine Linijskog parka, od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova. Radovi su zatim potpuno stali, a gotovo da se poslednjih godinu dana nije ni pričalo o ovom projektu, iako su u budžetu grada bila opredeljena sredstva za ovaj projekat.
Foto: Beoinfo
"U toku je pribavljanje neophodnih dozvola, tako da će radovi ubrzo biti nastavljeni. Radiće se celina po celina, i cilj je da se završi čitavih pet kilometara, do Pančevačkog mosta. To će biti nova zelena oaza za sve građane prestonice, koji će moći da vide kakav je potencijal Beograda na obalama Save i Dunava. Konačno nemamo barijeru, odnosno železničku prugu koja nije dozvoljavala ljudima da dođu do najlepših delova prestonice", istakao je Stojčić.

Konzorcijum izvođača radova izabran je na tenderu krajem prošle godine, a posao na preostalih devet celina procenjen je na čak 70,5 miliona evra. Ceo projekat finansiraće se iz budžeta grada.
Foto: Beoinfo
Radove na prvoj celini Linijskog parka završilo je "Gradsko zelenilo". Prostor od Beton hale do "Pančevca" je kao višenamensku zelenu oazu za rekreaciju i odmor osmislilo 55 mladih arhitekata, izabranih na pozivnom konkursu 2020. godine.

Prema projektu, Linijski park imaće pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim-staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone, edukativne centre. Novom zelenom koridoru ukupno će pripasti 22,8 hektara priobalja.
Foto: Beoinfo
Budući Linijski park obuhvataće deo teritorija gradskih opština Stari grad i Palilula, tačnije prostor između SC "Gale Muškatirović", regulacije reke Save do Beton hale, kao i regulacije Bulevara vojvode Bojovića i Dunavske ulice, uključujući i komplekse Toplane "Dunav" i Marine "Dorćol".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Beograd na vodi se znatno širi MAPA

Vlada Srbije donela je odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda za područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi.

14:39

11.4.2024.

1 d

Podeli: