Ljubimac na B92.net

U službi njenog veličanstva: On je Lorens - šef za miševe

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost - glavnog lovca na miševe ili "šefa za miševe", u skladu sa tradicijom ministarstva spoljnih poslova, koje ove životinje angažuje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

Izvor: B92, Hina
Podeli

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament pre nekoliko godina zatražio dodatni angažman mačaka.

Mačak Lorens od Abduna je ime dobio po četvrti Amana u kojem se nalazi zgrada ambasade. Crno-beli mačak ima i nalog na Tviteru sa više od 2.500 pratilaca.

Nadređeni mu je mačak Palmerston, koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva, koji u ulozi "šefa" pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu.

"Uz lov na miševe Lorensova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, te da u posetu privuče što više britanskih turista. Naime, sa dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu", izjavila je zamenica ambasadora Lora Doban.

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri, nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu. Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog "lovca na miševe" i stavljene na državni platni spisak.

Mačke

Ovako izgleda kada mačka gleda horor film /VIDEO

Iako je poznato da su veći ljubitelji televizije psi, ima mačaka koje uživaju da sa svojim vlasnicima gledaju TV program. Ova maca nije baš uživala, ali jeste pravila društvo svojim vlasnicima koji su u tom trenutku gledali horor film i rešili da snime reakcije svog kućnog ljubimca.

Vesti nedelja 31.12. 08:40 Komentara: 14

Da li pravilno hranite vašu mačku?

Baš kao i ljudima, i mačkama je potrebna uravnotežena i zdrava ishrana, koja će im obezbediti ravnotežu između unosa i potrošnje. Ishrana mačke bi, za razliku od ishrane pasa, trebalo da se temelji isključivo na mesnim proizvodima.

Vesti četvrtak 28.12. 12:15 Komentara: 10

I mace pate od depresije

"Jesenji i zimski bluz" kod mačaka se najčešće manifestuje probirljivošću u ishrani i dužim spavanjem, ali svaka promena u ponašanju uspešno se "leči" ljubavlju i igrom.

Vesti utorak 26.12. 20:40 Komentara: 2
strana 1 od 7 idi na stranu