Ljubimac na B92.net

Rextasy Zlatko: Šampion među mačkama

Na nedavno održanoj Svetskoj World Cat Federation izložbi mačaka u Štutgartu, predstavnik Srbije Rextasy Zlatko je prvoga dana pobedio nekoliko stotina najlepših maca sveta te osvojio titulu Best General. Drugoga dana je pobedio u prestižnom Triple Master Ring takmičenju i tako nastavio neprekinut niz pobeda na velikim međunarodnim izložbama mačaka.

Podeli

Izvor: Le PETit WCF

Rextasy Zlatko je mačak rase korniš reks (Cornish Rex). Puno ime koje mu stoji u rodovniku je Rextasy 100Reasons2Love For C, ali je među ljubiteljima mačaka čuven po nadimku Zlatko. Rođen je u odgajivačnici Rextasy u Nišu, a zatim se preselio u dom Svetlane Lalović, predsednice kluba ljubitelja mačaka Le PETit WCF. Zlatko je mlad macan, nije napunio ni dve godine. Vlasnica Svetlana ga je ove godine vodila i prikazala na sedam velikih međunarodnih izložbi i sa svakog putovanja vraćali su se sa torbom punom pehara i nagrada.

Korniš reks mace su posebne po elegantnom, veoma mišićavom telu, baletske su građe i otmene pojave. Krasi ih posebna vrsta kovrdžavog loknastog krzna - stručni naziv je reksing. To krzno je veoma kratko i po telu se prostire u formi talasića. Reksing na oko i pod prstima deluje kao najfiniji astragan, i zato se smatra da je maženje reks mačaka izuzetan vid opuštanja i relaksacije, neka vrsta taktilne joge.

Korniš mace su veoma otvorene, srdačne i radoznale mačke, vole društvo i uzbuđenja tako da nije neobično da odlično prolaze na izložbama. Vole da se pokazuju, sarađuju sa vlasnikom i sudijama, a iz svog izložbenog boksa čitav dan radoznalo osmatraju dešavanja, začikavaju prolaznike ili opušteno provode vreme na leđima vlasnika.

Odgajivačnica korniš mačaka Rextasy u Nišu je izuzetno stručna i odgovorna odgajivačnica šampionskih maca. Felinolozi Miloš i Miodrag tokom decenije predanog i savesnog rada odgojili su izuzetne linije mačaka koje se danas sa velikim uspehom takmiče po celom svetu. Pre Zlatka mnoge Rextasy mace su ostvarivale zavidne rezultate. Njihove mace bile su regionalni pobednici u TICA i CFA asocijacijama, Rextasy mačka je proglašena za mačku godine u Južnoj Africi, dok je mačak Rextasy Vanja 2012. godine poneo titulu svetskog šampiona na Svetskoj FIFe izložbi u Zagrebu.

Rextasy Zlatko se takmiči na zvaničnim izložbama mačaka u sistemu WCF – World Cat Federation. Ove izložbe su dinamične i interesantne za posetioce. Tokom prvog dela takmičenja mace pristižu jedna po jedna na sudijske stolove i dobijaju ocene prema pravilima i standardima za svaku pojedinu rasu. U drugom delu takmičenja mace različitih rasa se po sistemu eliminacije međusobno takmiče za prestižne Ring trofeje. Tokom trećeg dela programa sudije pozivaju dobro ocenjene mace na Best in Show reviju. Sve sudije glasaju javno tako da publika može puno da nauči, ali i da učestvuje aplauzom i navijanjem. Na kraju dana biraju se najbolje mace izložbe - Best of Best.

Rextasy Zlatko je u svojoj takmičarskoj karijeri brzo stigao do titule Grand European Premier, te je sada samo na korak od titule World Premier. Na izložbi u Štutgartu proteklog vikenda osvojio je prestižni Triple Master Ring, što je odličje koje ima jako malo maca u Evropi. Poeni sa svih ocenjivanja i izložbi se krajem godine sabiraju za Best Cat titule. Prema trenutnom plasmanu Rextasy Zlatko je najbolja korniš reks mačka na svetu u federaciji WCF.

Zlatku preostaje još jedan trofej - pobeda u dijamantskom WCF ringu koji će biti organizovan na godišnjoj WCF Olimpia izložbi, sledećeg proleća u Bukureštu. Ne sumnjamo da će naš šarmantni žuti macan, izuzetne naravi i pojave, i tamo osvojiti srca sudija!

Naši ljubitelji mačaka će imati priliku da upoznaju Rextasy Zlatka i mnoge druge izuzetne mace na sledećem Mrnjau Festu, 9-10. januara u Domu omladine Beograda. Klub Le PETit je organizator ove svetske WCF izložbe, te zbog regularnosti Zlatko neće nastupiti u zvaničnoj konkurenciji, ali će svakako biti prisutan da se šepuri, pravi važan i pravi društvo macama pobednicama na Best in Show reviji – on prosto obožava zabavu, uzdahe, navijanje i aplauze!

.

Mačke

strana 1 od 7 idi na stranu