"Stvoriti bekstvo": Benksi potvrdio da je on naslikao sliku na zidu bivšeg zatvora

Tajnoviti britanski ulični umetnik Benksi potvrdio je da je on naslikao sliku na zidu od crvene opeke ispred nekadašnjeg zatvora u Ridingu u Engleskoj.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je time, kako tumače gradski zvaničnici, izgleda podržao kampanju da se bivši zatvor pretvori u centar umetnosti. Benksi je na Instagramu objavio video-snimak toga kako stvara tu sliku zatvorenika koji beži koristeći kao konopac tekst koji izlazi iz pisaće mašine.

Crtež se pojavio u ponedeljak ispred zatvora Riding, u kome je pisac Oskar Vajld odležao dve godine zbog "flagrantne nepristojnosti" oko 1890. godine. Zatvor je ukinut 2013. i aktivisti traže da se zgrada pretvori u umetnički centar.

Britansko ministarstvo pravde, vlasnik zgrade, treba o tome da odluči sredinom marta. Na svom Instragramu u video-snimku Benksi je prikazan kako sprejom slika delo nazvano "Stvoriti bekstvo" (Create Escape). Uz taj snimak objavljen je i deo video-materijala s tradicionalnim uputstvima za slikanje nazvan "Sreća slikanja sa Bobom Rosom". Kampanja da se bivši zatvor pretvori u umetnički centar dobila je podršku glumaca, među kojima su Džudi Denč, Stiven Fraj i Kenet Brana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu