Osnovan Fond solidarnosti za umetnike

U stvaranju fonda učestvovali su Udruženje likovnih umetnika Srbije, BAZAART, STANICA, SULUV, AICA Srbija i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, a uskoro će biti upućen poziv umetnicima da se jave za podršku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/ToskanaInc
Ilustracija/Foto: depositphoto/ToskanaInc

Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora ULUS, rekla je da su zahvaljući podršci nekoliko fondacija prikupili 38.000 evra za jednokratnu podršku.

U prvom delu raspodele planirana je podrška za oko 150 jedinica, u pojedinačnom iznosu 30.000 dinara bude bruto. Reč je o umetnicima koji su ostali neprepoznatljivi za sistem jer njihov rad nije kvalifikovan kao umetničko delovanje.

Pisali smo Ministarstvu finansija da taj novac bude oslobođen od poreza i očekujemo odgovor, kazala je Ramujkić.

Prema njenim rečima, uslediće i drugi pozivi pojedincima i pravnim licima za donacije.

"Očekujem da ćemo drugim pozivom sakupiti novac za još 50 umetnika", kazala je Ramujkić.

Aleksandar Popović, ispred Asocijacije NKŠ, rekao je da su novac prikupili zahvaljujući Fondu za otvoreno društvo, Švajcarskoj agenciji za razvoj i Hajnrih Bel fondaciji.

Milica Ružičić predsednica Odbora vajarske sekcije ULUS rekla je da niko iz Udruženja nije bio upoznat sa planom za rekonstrukciju Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

"Bilo bi dobro da ULUS bude jedan od partnera u rekonstrukciji "Cvijete". Treba neko da nam kaže da li se vraćamo ovde nakon rekonstrukcije", kazala je Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu