Nikola Matje dobitnik nagrade Gonkur

Pisac Nikola Matje (40) ovogodišnji je dobitnik prestižne francuske književne nagrade Gonkur za roman "Leurs enfants apres eux" (Njihova deca posle njih), dok je nagradu Renodo dobila spisateljica Valeri Manto za delo "Le sillon" (Brazda).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

17:16

Nikola Matje dobitnik nagrade Gonkur
Foto: Beta

Žiri nagrade Renodo dodelio je specijalnu nagradu Filipu Lansonu za delo "Le lambeau" (Pocepani deo), za koje je nedavno osvojio nagradu Femina.

Lanson je jedan od preživelih u napadu na redakciju satitičnog nedeljnika Šarli ebdo 7. januara 2015. godine. Pisac i novinar u svom delu opisuje taj napad.

Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku odlučuje žiri koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu "Druan".

Nagrada, iako simbolična, obezbeđuje književniku status zvezde i bolju prodaju dela.

Tu nagradu su, između ostalih, dobili poznati književnici Marsel Prust, Andre Malro, Simon de Bovoar i Margerit Diras.

Prošlogodišnji dobitnik je Erik Vijar za delo "L'Ordre du jour" (Dnevni red).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: