Posetioce Martovskog festivala očekuje bogat program

Film "Zemlja Utopija" rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji - malom španskom gradu, u kome je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika, biće prikazan na svečanom otvaranju festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma 28. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

17:07

Posetioce Martovskog festivala očekuje bogat program

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova, skoro 4.000 ostvarenja.

Selektori festivala reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda izabrali su 80 filmova koji će se boriti za Grand pri festivala u pojedinačnim katagorijama.

Pored takmičarskog, posetioce 65. Martovskog festivala očekuje i revijalni program sa nekoliko specijalnih projekcija, među kojima su i dve svetske premijere domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Na otvaranju festivala će biti prikazan i napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića "Dugo putovanje u rat", dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Publika će imati priliku da vidi i dve srpske premijere inostranih dokumentarnih ostvarenja: "Preko svih granica" rediteljke Marte Prus, uzbudljiv pogled u nemilosrdan svet ruske ritmičke gimnastike, kao i "Moj život bez daha" rediteljke Bojane Burnać, koji dočarava osećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo i vodi nas u čudesan svet čoveka čiji se najvažniji trenuci života događaju pod vodom, tokom samo jednog strogo kontrolisanog daha.

Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice Rut Bekerman biće predstavljena retrospektivom radova.

Biće prikazana četiri njena filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu - spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Ove godine Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice i na 65. Martovskom festivalu predstaviće selekciju radova koji su ranije na ovoj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja.

Martovski festival prema najavi organizatora ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma - virtuelnu realnost, naime, svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.

Brojni domaći i inostrani gosti iz sveta filmske umetnosti i produkcije na 65. Martovskom festivalu održaće zanimljive i korisne radionice, prezentacije, panele, a publiku očekuju i razgovori sa autorima filmova koje prikazujemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: