Pesma Ane Frank danas na aukciji

Pesma koju je jevrejska devojčica Ana Frank napisala pre nego što je s porodicom u Amsterdamu otišla u sklonište od nacista, biće danas ponudjena na aukciji kao "izuzetna retkost", saopštila je holandska aukcijska kuća "Bub Kojper".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Wikimedia Commons / public domain
Foto: Wikimedia Commons / public domain

Rukopis je datiran na 28. mart 1942. godine, oko četiri meseca pre nego što su se 13-godišnja Ana Frank i njena porodica i prijatelji sakrili od nemačkih nacista na tavanu porodične firme, odakle su dve godine kasnije odvedeni u koncentracione logore.

Pesma od 12 stihova napisana je crnim mastilom na holandskom jeziku u spomenaru Kristijan van Marsen, starije sestre Anine najbolje drugarice Žakline, rekao je jedan od direktora kuće "Bub Kojper" Tajs Blankevort.

On je dodao da je taj primerak "veoma redak" i da je za poslednjih 40 godina na aukcijama prodato "samo četiri ili pet" rukopisa Ane Frank.

Blankevort je naveo da je u Anino vreme medju devojčicama njenog uzrasta bilo veoma popularno razmenjivanje poruka u spomenarima koji su potom brižljivo čuvani.

Tekst koji će se naći na aukciji u Harlemu, po početnoj ceni od 30.000 evra, potpisan je rečima "Za uspomenu na Anu Frank", a prva četiri stiha su verovatno prepisana iz jednog časopisa iz 1938. godine, dok se za druge delove pesme veruje da su delo same Ane Frank.

Blankevort je rekao da je interesovanje za rukopis veliko i da se očekuje da bude prodat za znatno veću sumu od početne.

Knjige/Stripovi

Albanci u Mosulu

Ljavdrim Muhadžeri je Albanac, rodom iz Kačanika. U kamionetu, u kabini kao i van nje, u delu za utovar robe, nalaze se drugi Albanci, iz različitih drugih oblasti.

Knjige/Stripovi ponedeljak 21.11. 12:36 Komentara: 2
strana 1 od 11 idi na stranu