Lenkin prsten za pesmu "Puna tišina" Blagoja Bakovica

Žiri za dodelu Lenkinog prstena, nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu dr Zoran Ðerić (predsednik), dr Dragana Beleslijin (članica) i Biljana Puškar (članica), na poslednjoj sednici, 4. novembra, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2014. godine, Lenkin prsten, dobije pesma "Puna je tišina", Blagoja Bakovica, pesnika iz Vrbasa.

Tanjug
Podeli

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile sve pesme ljubavne tematike, koje su bile objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od 17. novembra 2013. do 4. novembra 2014. godine.

Nagrađena pesma objavljena je u knjizi "Vajar spava među kamenjem" (Kairos, Sremski Karlovci, krajem 2013. godine).

Blagoje Baković (rođen 1957) je do sada objavio preko 40 knjiga. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja, među kojima su "Kočićevo pero", "Risto Ratković", "Iskra kulture", "Zlatna struna", "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Milica Stojadinovic Srpkinja", kao i nagrada Saveza pisaca Rusije - "Konstantin Simonov" i "Anton Pavlovič Čehov".

Za knjigu "Čehovljev kofer" dobio je nagrade "Vladimir Majakovski" i "Zlatni vitez". Za izuzetan doprinos razvoju kulture dodeljena mu je Vukova nagrada 2010. godine.

Ministarstvo za kulturu grada Moskve dodelilo mu je "Zlatno pero", 2011. godine, a Vlada Republike Srbije dodelila mu je priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, 2013. godine. Pesme su mu prevodene na 28 jezika. Zastupljen je u 50 antologija srpske poezije. Živi u Vrbasu.

Nagrađena pesma "Puna je tišina" napisana je u formi soneta, u kojoj su, vekovima, od Petrarke do naših vremena, ispevane najlepše ljubavne pesme.

Uručenje nagrade biće održano 14. novembra u Srbobranu.

strana 1 od 21 idi na stranu