Tajne i tragedije Virdžinije Vulf

Knjigu „Virdžinija Vulf“ o životu slavne spisateljice, nedavno je objavila izdavačka kuća „Clio“, a njena promocija biće upriličena 2. marta u Muzeju narodnog pozorišta u Beogradu.

Podeli

Jedna od najvećih britanskih romansijerki u martu 1941. godine, u svojoj 59. godini, odlučila je da okonča život. Nije studirala, nije imala dece i veći deo života provela je sa istim čovekom. Iza sebe je ostavila obimno književno delo, koje čini 11 romana, četiri eseja, pozorišni komad i stotinak kritičkih članaka.

Studiju o burnom životu i zanimljivom opusu britanske spisateljice, jedne od najznačajnijih književnih ličnosti dvadesetog veka, napisala je francuska novinarka Aleksandra Lemason. Knjiga pruža nove uvide u tragičnu sudbinu Vulfove, a zasnovana je na brižljivom istraživanju njenih biografskih podataka i književnih dela, saopštio je izdavač.

Aleksandra Lemason, prema rečima izdavača, pokušava da nađe odgovor na pitanje ko je Virdžinija Vulf, istražujući njene depresije, ludilo, samoubistvo.

Lemason je novinarka u francuskom „Magazine littéraire“. Na početku karijere pisala je za „L’ Express“ i „Place au Livre“ kao saradnik za lingvistiku i informatiku, posle čega razmenjuje svoja razmišljanja u emisiji „Noćni let“ na kanalu TF1.

Na promociji knjige, koju je sa francuskog prevela Dragana Banković, govoriće Biljana Dojčinović, Aleksandar Dimitrijević i Zoran Paunović.

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu