Najstarija knjiga na sajmu

Na Beogradskom sajmu knjiga 23. oktobra se našla i najstarija knjiga koja je do sada stigla na ovu smotru - "Katastar" iz 1772. godine.

Tanjug
Podeli

Publicista, kolekcionar retkih knjiga i autor monografije "Balkanska ruža ratova", Momir Marjanović doneo je Tanjugu iz svoje kolekcije retkih rukopisa "Katastar" za Kovin i okolinu, pisan rukom na staroj nemačkoj gotici, za period od 1770. do 1772. godine.

U tom katastru nalazi se 63 imena i prezimena srpskih doseljenika i 300 imena i prezimena Austrijanaca i Nemaca koji su se takođe u to vreme doselili u ovaj deo sadašnje Vojvodine.

Spiskovi stanovnika su načinjeni tako da su pravoslavna imena odvojena od katoličkih.

Pored toga, u knjizi se nalaze originalni projekti današnje crkve u Kovinu kao i projekti kasarni i stambenih kuća u regionu koji je obuhvaćene katastrom.

Katastar ima 300 strana i težak je oko četiri kilograma, a početak svakog poglavlja je umetnički dekorisan kaligrafskim vinjetama.

Stručnjaci koji su je pregledali smatraju da je jedini primerak ne samo u Srbiji i regionu, već i u Evropi.

Marjanović je prvi put za Tanjug otkrio da je stari katastar kupio u Pragu gde je službovao, ali nije želeo da daje preciznije podatke.

Knjige/Stripovi

Lepši i bogatiji Sajam knjiga

Direktorka naše najuspešnije izdavačke kuće specijalizovane za dečje i omladinske knjige, „Kreativnog centra", Ljiljana Marinković, izjavila je Tanjugu da je njen utisak da je ovaj sajam lepši i bogatiji nego prethodni.

Knjige/Stripovi ponedeljak 29.10. 09:45 Komentara: 0
strana 1 od 20 idi na stranu