Slavni pijanista večeras na Kolarcu: Nadam se da će publika uživati

Poljski virtouz, neprevaziđeni interpretator Baha, Pjotr Anderševski nastupiće večeras na sceni beogradskog Kolarca.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 10.11.2018.

16:04

Slavni pijanista večeras na Kolarcu: Nadam se da će publika uživati
FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Anderševski, jedan od najznačajnijih pijanista svoje generacije, nastupa u Teatru Šanzelize u Parizu, u Londonu s Filharmonija orkestrom pod upravom Vladimira Aškenazija, u Velikoj sali konzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi, u Berlinu, Pragu, većini evropskih metropola i širom SAD...

Među svetskim metropolama našao se i Beograd, gde će ovaj umetnik svirati izbor Bahovih kompozicija iz zbirke "Dobro temperirani klavir", kao i Betovenove "Dijabeli varijacije".

Anderševski redovno održava resitale u najpoznatijim koncertnim dvoranama kao što su bečki Koncerthaus, Berlinska filharmonija, Vigmor hol, Karnegi hol, Koncerthebau...

Anderševski za Tanjug kaže da nikada publici ništa unapred ne nudi već se raduje susretu s ljudima koji umeju da cene klasičnu muziku.

"Moje iskustvo kaže da je svaki koncert događaj za sebe pre svega zbog ljudi koji dođu da slušaju klasičnu muziku. Svako ljudsko biće je kulturna celina za sebe i nikada nisam siguran kako će neko doživeti moje muziciranje. Nadam se da će beogradska publika večeras uživati", kazao Anderševski.

Ovaj vrhunski umetnik važi za neprevaziđenog interpretatora Baha.

On naglašava da je Bah kompozotor koji je svojim kompozicijima dao najveću slobodu pijanistima.

"Kada se pijanista susretne s tako jednstvenim sadržajem, onda mora tim notama da formu, da donosi odluke i oblikuje Bahova remek dela. To je jako teško, ali i veoma privlačno kod Bahove muzike za one koji je sviraju, ali i za one koji je slušaju", kazao je Anderševski.

Za njega nema dileme da će živo izvođenje klasične muzike preživeti eru tehnološke revolucije.

"Verujem da muzičari nikada neće odustati da u živom nastupu prenesu publici suštinu zamisli kompozitora čije delo sviraju. To je jedinstveni doživljaj za instrumentaliste i publiku i nikakvi ekrani i hologrami neće još dugo to ugroziti. Nisam zainteresovan za tehnološka čuda, ali sam zabrinut kada vidim koliko tehnologija zapravo izoluje ljude", kazao je Anderševski.

Kaže da poznaje srpskog vrhunskog pijanistu Aleksandra Madžara.

"On je moj dobar prijatelj i izuzetan umetnik. Nismo se videli skoro, ali gledaću to da ispravim", istakao je Anderševski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: