Kultura

Sreda, 06.02.2019.

14:43

Još jedan američki film u kojem se Srbi predstavljaju kao negativci VIDEO

Nekada su nas ismevali zbog automobila - juga. Danas smo loši momci. U protekle dve decenije, u holivudskim filmovima Srbi seku glave Muslimanima, siluju, podmeću atomsku bombu u Njujorku, love američke pilote... I nema kraja. Još jedno filmsko ostvarenje "Moj lični rat" izazvalo je novo nezadovoljstvo u našoj javnosti.

Izvor: B92

Još jedan američki film u kojem se Srbi predstavljaju kao negativci VIDEO
Foto: Screenshot, Youtube

Film "Moj lični rat" snimljen je krajem prošle godine. Srbi su predstavljeni kao koljači. Navodno, film je rađen po istinitom događaju a radnja se uopšte ne dešava na Balkanu već u Siriji. U jednoj sceni novinarka Meri Kolvin razgovara u kolima sa suprugom koji joj kaže da najveći košmar ima iz vremena kada je bio na terenu u Bosni i video kako srpski vojnici sa zadovoljstvom nose odsečene glave Muslimana.

"Najinteresantnije je kada to uporedimo sa opštom situacijom u američkom filmu, gde vi ne smete više da napravite vic na račun žene, gde ne smete mnoge teme da pominjete, da pojedine etničke grupe na bilo kakav način dovedete u pitanje, makar humorom, u odnosu na one uspostavljene politički korektne standarde", kaže režiser Dragoslav Bokan i dodaje:

"Sad ta ista kultura i kinematografija koja pazi na svaku svoju reč, gde recimo menjaju voditelja Oskara zato što su pronašli da je on pre 20 godina u nekom svom crnohumornom nastupu pomenuo gej zajednicu...Znači, u jednoj tako osetjivoj sredini odjednom imamo situaciju da jedna grupa, a zovu se Srbi, mogu da budu pominjani u jednoj tako bezočnoj situaciji, čak i onda kada nije reč o Balkanu."

Zašto je rat na prostoru bivše Jugoslavije i dalje inspiracija filmadžijama iz Holivuda, kako su Srbi postali dežurni krivci, kako ta slika može da se promeni, postoje li granice umetničke slobode, da li je i film propaganda i politika govorili su Bokan i Ivan Đurić, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni nisu bili saglasni povodom ovih pitanja, te je došlo do rasprave u studiju.

Njihovo celokupno gostovanje u "Jutru" na tv Prva, pogledajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: