Tajna "Rokija" stara 42 godine: Bez jednog izuma Balboa ne bi onako trčao

"Film je snimljen za 26 dana, a to bi bilo nemoguće bez neverovatnog izuma kamermana"

Kultura

Izvor: B92

Subota, 15.12.2018.

13:44

Tajna
Foto: Gettyimages

Svi oni koji su gledali serijal filmova "Roki" sigurno se sećaju legendarne scene iz prvog dela, premijerno prikazanog davne 1976. godine, kada bokser Roki Balboa predano trenira, trči kroz Filadelfiju, penje se uz stepenice.

Silvester Stalone koji je igrao boksera, otkrio je da je za snimanje te scene bio zaslužan jedan čovek, kamerman Geret Braun, ali i njegov izum koji se i dan danas koristi u filmskoj industriji i na televiziji.

"Veoma zanimljiva fotografija... Kamerman i pronalazač je prvi put u filmu Roki koristio kameru pod nazivom 'Steady Cam', koja je totalno napravila revoluciju u filmskoj industriji i koja se koristi u 90 odsto slučajeva u filmovima i svakodnevnim TV emisijama. Bilo je to malo čudo da je on živeo u Filadelfiji. Sve te scene gde sam trčao slobodno i gde sam se peo uz stepenice, snimio je bez ikakvog mrdanja... Kamerman Geret Braun, koji je visok 2,04 metra, trčao je uz stepenice brzo kao ja, ali je to činio sa strane, dok je gledao u monitor. Ovo ne bi moglo da se snimi sa konvencionalnom opremom... Ovaj mali film snimljen je samo za 26 i po dana, i to bi bilo apsolutno nemoguće bez gospodina Brauna i njegovog neverovatnog izuma", piše na Instagram profilu Stalonea.
View this post on Instagram

Very interesting photo… Rocky was the first time a local Cameraman and inventor named Garrett Brown Extensively used a Camera called the STEADY CAM Which TOTALLY revolutionized the film industry and is used in 90% of every film and TV show made today !!! It was a minor miracle that he just happen to live in Philadelphia. All those scenes of me running freely and finally up the steps Without a single bump… The cameraman, Garrett Brown , who Was 6 foot seven , ran up the steps as fast as me , but almost sideways while looking at a monitor!Could not have been done with conventional equipment…. This little movie was only made in 26 and a half days, and Would’ve been absolutely impossible without Mr. Brown and his amazing invention!

A post shared by Sly Stallone (@officialslystallone) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: