Preminuo autor "Mućki" Džon Salivan

Autor legendarne televizijske serije "Mućke" ("Only Fools and Horses"), Džon Salivan preminuo je u 65. godini od posledica zapaljenja pluća.

Podeli

Kako prenosi BBC, Salivan (John Sullivan), koji je bio scenarista najgledanijeg i najomiljenijeg sitkoma u Britaniji, poslednjih šest nedelja proveo je u bolnici u Sariju, ali je izgubio bitku sa virusnom upalom pluća.

Ser Dejvid Džejson (David Jason), koji je u "Mućkama" igrao Dela Trotera (Trotter), izjavio je da je "totalno slomljen vešću o smrti prijatelja koji će mu strašno nedostajati."

Generalni direktor BBC-ja Mark Thompson izjavio je da je Džon imao "jedinstveni dar pretvaranja događaja i osoba iz svakodnevnog života u nezaboravnu komediju."

"Mućke" su sedam sezona emitovane u Velikoj Britaniji između 1981. i 1991. godine, a sa povremenim božićnim specijalima serija je trajala sve do 2003. Nakon relativno slabog starta, serija je postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najboljih u istoriji. Radnja je smeštena u zabačeni deo Londona, Pekam, a u glavnim ulogama nastupili su Dejvid Džejson kao ambiciozni preprodavac Derek "Delboj" Troter, Nikolas Lindhrst (Nicholas Lyndhurst) kao njegov mlađi brat Rodni i Lenard Pirs (Lennard Pearce) kao njihov vremešni deda (njega je posle zamenio Baster Merifild (Buster Merryfield) kao ujak Albert).

Uz podršku snažne glumačke ekipe, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, pogotovo pokušaje da se obogate. Hvaljena od kritike i publike, serija je osvojila brojne nagrade, uključujući i BAFTA - priznanje Britanske akademije. 2004. godine, u BBC-evom istraživanju, "Mućke" su proglašena najboljim britanskim sitkomom u istoriji.

strana 1 od 68 idi na stranu