Film ,,Plavi voz’’ prvo u Kanu

Igrani film Janka Baljka ,,Plavi voz" čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, imaće prvo prikazivanje 19. maja, na filmskom marketu Kanskog festivala.

Beta
Podeli

Potom će 25. maja uslediti, ,,specijalna projekcija" u Beogradu, na otvorenom prostoru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, gde se nalazi Titov grob, navodi u saopštenju producentska kuća ,,Ideja’’

Prikazivanje u Beogradu, u sklopu petodnevne manifestacije ,,ORA 2010", do sada je najavljivano kao premijerno.

Baljkov film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine – učenika elektrotehničke škole ,,Nikola Tesla", koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis.

Kako se navodi u saopštenju ,,Ideje", ,,Plavi voz" je ,,generacijski film" i ,,netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom", pošto se ,,radnja dešava onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma."

U saopštenju se navodi da je film posvećen ,,svima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti", kao i onima koji su,,detinjstvo i mladost proveli samo u godinama raspleta i razaranja a o Josipu Brozu uče iz istorije i nemaju predstave kako je izgledao kult ličnosti i kult smrti s kojim je odrasla čitava jedna generacija."

U ulogama učenika su Sanja Popović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomicć i Suzana Lukić, direktorku škole igra Lena Bogdanović, profesora marksizma Nebojša Milovanović, a policijskog pukovnika Goran Sultanović.

Režiser Janko Baljak je napisao scenario za ovaj film, koji je producirala Nataša Milojević u saradnji sa Lenom Bogdanović i Milošem Đukelićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu