Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

U Novom Sadu danas je prvi put obeležen Dan Biblioteke Matice u prisustvu velikog broja uglednih gostiju, a tim povodom ustanovljena je i nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: bms.ns.ac.rs
Foto: bms.ns.ac.rs

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici gradske i pokrajinske vlasti, kao i kolege bibliotekari upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Aleksandar Jerkov, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić, direktor Biblioteke Srpske patrijaršije Zoran Nedeljković, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić i drugi, navodi se u saopštenju.

Svečanu akademiju otvorio je episkop bački Irinej, a prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Usledila je beseda o knjizi i biblioteci, koju je održao Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

Prvi dobitnik nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", je prvi akademik Predrag Piper, profesor univerziteta, vodeći srpski slavista i bibliograf.

Nagradu je uručio akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora BMS, koji je održao besedu o dobitniku, koji se takodje obnratio gostima.

Na svečanoj akademiji uručene su i dve Jubilarne zahvalnice. Prvi dobitnici su Matica srpska, osnivač Biblioteke, koja ove godine obeležava 190 godina rada, te najistaknutiji srpski bibliolog Laza Čurčić, povodom 90 godina života.

Na svečanoj akademiji učestvovao je i hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, kao i dramski umetnici Nebojša Dugalić i Isidora Popović.

Za Dan Biblioteke izabran je 28. april, dan kada je, 1864. godine, parobrod "Napredak" bečkerečkog trgovca Jovana Forovića krenuo iz Pešte za Novi Sad, noseći šezdeset i jedan sanduk sa celokupnom Bibliotekom Matice srpske.

Dan Biblioteke Matice srpske ima jasnu istorijsku, nacionalnu i kulturnu konotaciju i od sada će se obeležavati svake godine, navodi se u saopštenju.

Ostalo

Tasovac: Ulaganje u prošlost naše budućnosti

Trebalo bi da budemo svesni da ulaganjem u savremenu umetnost, ulažemo u našu kulturnu baštinu, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na prezentaciji konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Ostalo petak 29.04. 13:26 Komentara: 2

Promena lokacije održavanja Mikser festivala

Zbog rušenja delova Hercegovačke i Mostarske ulice u Savamali, među kojima je i Miksalište, glavni stejdž ovogodišnjeg Mikser festivala biće premešten sa prvobitno planirane lokacije (Mostarska 5) u Depo magacin, u Travničkoj broj 3.

Ostalo petak 29.04. 10:49 Komentara: 2

Danas je Svetski dan igre

Danas se planetarno obelezava i proslavlja Svetski dan igre koji su 1982. godine ustanovili Međunarodni pozorišni institut i Svetska plesna alijansa pri UNESCO-u.

Ostalo petak 29.04. 08:47 Komentara: 0
strana 1 od 36 idi na stranu