Vice: Heroj koji nije okrenuo glavu na drugu stranu

"Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost", pisalo je na umrlici vojniku Srđanu Aleksiću, čoveku čije ime na ovim prostorima danas predstavlja pojam iskonskog herojstva.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2016.

15:53

Vice: Heroj koji nije okrenuo glavu na drugu stranu

U pokušaju da 21. januara 1993. na trebinjskoj pijaci odbrani komšiju muslimana Alena Glavovića od grupe vojnika vojske kojoj je i sam pripadao, napadnut je i prebijen kundacima sopstvenih saboraca. Preminuo je 27. januara 1993. Dvadeset tri godine kasnije, u znak sećanja na ovaj čin, Beograd je dobio ulicu sa njegovim imenom. Tačnije, parčence ulice.

Inspirisan tragičnom i dirljivom pričom o Aleksiću, pitanjem herojstva u današnjem društvu bavi se film reditelja Srdana Golubovića i producentkinje Jelene Mitrović, "Krugovi". Mnogi ga smatraju "pravim srpskim filmom" i jednim od najvažnijih domaćih ostvarenja. Film je imao veliki odjek, čak je i nominovan za Oskara i dobio je preko 30 međunarodnih nagrada. Važnije od svega, prikazao je suštinu onoga što o ovom ratu već godinama osećamo.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: