"Noć muzeja" u više od 200 prostora

Više od 200 muzeja, galerija i izložbenih prostora u 65 gradova Srbije otvoriće svoja vrata u "Noći muzeja", 19. maja, a prvi put manifestaciji se priključuju Apatin, Gornji Milanovac, Irig, Paraćin i Lepenski vir.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.04.2012.

15:02

Default images

Najbogatiji program ponudiće Beograd, gde je na 67 lokacija planirano više od 100 programa, a jedna od institucija koja prvi put otvara svoja vrata posetiocima "Noći muzeja" je Narodna biblioteka Srbije.

„Sve je počelo kao odlična ideja u kojoj se u kasne sate šetamo po muzejima i posećujemo izložbe koje su prilagođene nemuzejskoj publici. I tako je bilo 2005. godine na prvoj Noći muzeja. Danas, osam godina kasnije, svi žele da ucestvuju u manifestaciji kakva je naša, institucije kulture posebno. Zato možemo bez problema priznati da "Noć muzeja" prerasta sebe, prerasta muzeje i pretvara se u Noć kulture“ rekla je Ana Jovanović jedna od osnivača manifestacije.

Program u prestonici biće tek detaljno predstavljen, ali organizatori su otkrili da će u sedam zona publici ponuditi borbe neustrašivih mačevalaca i borilačke veštine azijskih ratnika, dok će nekoliko koraka dalje biti izloženi privatni predmeti Nikole Tesle iz sobe 3327, hotela "Njujorker", u kome je slavni naučnik proveo poslednjih 10 godina svog života.

U Novom Sadu publiku očekuje više od 100 sadržaja na 50 lokacija. Između ostalog biće predstavljeni crteži iz privatne kolekcije koje su načinili poslanici za vreme sednica u parlamentu, pisma koja su razmenjivali vajarka Vuka Velimirović i slikar Uroš Predić, fotografije odeće koju su nosili Josip Broz Tito i Jovanka Broz...

Od 18 do 2 sata posle ponoći Nišlije će moći da se upoznaju sa arheološkom postavkom Narodnog muzeja, pogledaju izložbu o Stevanu Sremcu, video prezentaciju "Konstantin koji spaja", izložbu stare štampe, a Niš art fondacija za ovu noć priprema posebno iznenađenje.

Koncept "Noći muzeja" u Kragujevcu bazira se na promociji kulturnog nasleđa tog kraja te će kroz foto-dokumentarnu izložbu biti predstavljen namesnički period vladavine kneza Pavla Karađorđevića, dokumenti, pisma, čestitke kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, slike Patra Lubarde iz ciklusa "Kragujevac 1941" i drugo.

Događaji u Kraljevu biće u slavu reke Ibar, u Vrbasu će posetiocima biti dočaran izgled srednjevekovne pijace, dok će u Novom Pazaru svi zainteresovani imati priliku da se oprobaju u tkanju na razboju, pogledaju fotografije gradske i seoske nošnje i izložbu Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine.

Pošto je prošle godine završena krovna konstrukcija nad arheološkim nalazištem Lepenski vir, "Noć muzeja" biće odlična prilika da posetici vide kako izgleda ovaj lokalitet noću.

"Zvezde" večeri biće skulpture iz Lepenskog vira, a pripremljena je i muzičko-svetlosna instalacija koja će oživeti jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta.

Od 18 sati vrata će posetiocima otvoriti muzeji, galerije i izložbeni prostori i u Šapcu, Subotici, Aranđelovcu, Bečeju, Valjevu, Titelu, Smederevskoj Palanci, Bačkoj Topoli, Inđiji, Vranju, Zrenjaninu, Boru,…

Ovogodišnja, deveta po redu, manifestacija "Noć muzeja" održava se pod sloganom "Odličan provod u muzejima", a srpska "Noć muzeja" je treća po veličini u Evropi, nakon francuske i ruske.

U osmoj "Noći muzeja", prosše godine, Beograd je zabeležio 280.000 poseta, Novi Sad 105.000 dok je u Šapcu u "Noći muzeja" prosetalo 19.000, u Pančevu 5.000 a u Zrenjaninu 10.000 ljudi.

Pokrovitelj nacionalne "Noći muzeja" je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Sponzor je Viasat History a prijatelj manifestacije, peti put zaredom, biće kompanija MTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: