Dizajn medalja za Olimpijadu 2012

Medalje i logo Olimpijskih igara koje će se održati 2012. u Britaniji je dizajnirao engleski dizajner Dejvid Votkin. Stručnjaci iz ove oblasti nisu zadovoljni njegovim idejnim rešenjima.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

14:19

Default images

Prvi put su pokazane javnosti medalje koje će biti dodeljene pobednicima na Olimpijskim igrama koje će se održati 2012. godine u Londonu, gde će se nadmetati hiljade sportista.

Organizatori su objasnili da nisu želeli da medalje budu u obliku običnih i bezličnih diskova, već da treba da odražavaju svu simboliku duha olimpijskog nadmetanja. Pobeda na Olimpijadi ima višeznačnu težinu, jer je to najstarija sportska manifestacija koja je od samog početka pa sve do danas predstavljala borbu pojedinca sa svojim fizičkim ograničenjima i želju duha i tela da prevaziđe postavljene rekorde i da ponosno nosi titulu najboljeg u naredne četiri godine.

Sve medalje prikazuju Nike, grčku boginju pobede. Organizatori smatraju da je logo neka vrsta arhitektonskog izraza, metafora modernog grada, ili metafora zemlje zbog snažnih zraka koji izbijaju iz centra svake medalje. One su tako dizajnirane da podsećaju na energiju koja zrači i simbolišu težak trud i zadivljujuća postignuća sportista.

Dizajner Dejvid Votkin (David Watkin) objasnio je novinarima svoj stvaralački proces. Rekao je da je početnu tačku osmišljavanja dizajna i osnovnu inspiraciju pronašao u simboličnim krugovima koji su zaštitni znak Olimpijskih igara. Želeo je da dočara to kruženje i isijavanje energije kao predstavu pobede koja najboljim takmičarima ostaje u sećanju u vidu medalje koju su osvojili.



Na pitanje novinara kako bi objasnio logo, autor je kratko prokomentarisao da je to jedna gotovo metafizička predstava gradskog trga. Predstavnik fabrike Rozal Mint iz Velsa u kojoj će biti napravljeno 2100 medalja objasnio je estetičku funkciju kutija u kojima će nagrade biti dodeljivane. Naime, on naglašava da sporne kutije služe da zaštite medalje.

Eksperti iz ove oblasti nisu zadovoljni novim dizajnom. Gijon-Men Krugel-Hana (Gion-Men Kruegel-Hanna) kreativni direktor londonskog brenda Interbrand smatra da je izgled novih medalja konzervativniji nego što se očekivalo. On smatra da dizajnu nedostaje neka vrsta težine i aluzija na ukus pobede i osećaj ponosa koju ona donosi. Takođe on smatra da logo koji je u tamnom i jednostavnom tonu nije u skladu sa dizajnom medalja koje podsećaju na buktinje.

Džonatan Edvards (Jonathan Edwards), bivši olimpijski dobitnik zlatne medalje u troskoku, ipak naglašava da atletičarima nije bitan izgled ni dizajn medalje, prvenstveno im je važno da je osvoje. Seća se da je nakon pobede, van sebe od sreće, spavao sa svojom medaljom na jastuku.

Na prednjoj strani medalje, kao što je bio običaj na svim Olimpijskim igrama, nalazi se grčka boginja pobede Nike, kako istupa ispred hrama Partenona i korača u susret gradu domaćinu.

Na obodu medalje utisnuti su sport i vrsta discipline za koju će biti dodeljena.

Na poleđini medalje utisnuta je reka Temza, simbol Londona.

Trake medalja će biti u purpurnoj boji, simbolu engleske kraljevske porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: