Kultura

Ponedeljak, 26.05.2014.

09:01

Humanitarna turneja grupe ArHai po Srbiji

Grupa ArHai koja neguje jedinstveni spoj elektronske muzike sa folk uticajima iz Velike Britanije, kao i balkanskog regiona danas će krenuti na humanu turneju po Srbiji na kojoj će promovisati poslednji album Eastern Roads (Balkanworlds Records, 2013).

Izvor: B92

Default images

ArHai će u sklopu turneje posetiti Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Kragujevac, Negotin i Beograd. U živim nastupima tehnologijom transformišu tradiocionalne intrumente Balkana, stapajući ih s višeslojnim vokalima.

"Dragi prijatelji, ArHai duo se vrlo radovao majskoj turneji po Balkanu - regionu koji nam je muzička inspiracija već godinama. Kad je vest o poplavama doprla do nas, razmišljali smo šta da radimo i kako da pomognemo, i rešili da ukoliko postoje uslovi, odsviramo sve koncerte i da sve prihode damo srpskom Crvenom Krstu. Molimo vas da dođete na koncerte ako ste u mogućnosti, i pomognete nam da radeći ono što najbolje umemo pomognemo drugima. Hvala!", poručuje Jovana Backović.

Arhai projekat postoji od 1999. do 2008. godine i projekat je kompozitorke i vokalistkinje Jovane Backović. Prvo izdanje Mysterion je potpisao veliki srpski izdavač PGP, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona. Ove kompozicije su pokrile širok spektar dostupnih instrumenata i vokalnih kombinacija, ali su ipak zadržale individualni pečat autora kao i odraz specifičnog izvođenja svakog od muzičara. Kako je Arhai prvobitno nastao kao akustični sastav, ovo izdanje predstavlja potrebu autora da prati prirodnu kombinaciju instrumenata u akustičnom okruženju. Međutim, u isto vreme, to je bila i raskrsnica – korišćenjem električnih instrumenata promenjen je zvuk i doneti su novi elementi u muziku. Kao bend, Arhai je radio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine.

Od 2009. godine do sada, Arhai je folktronica/ambient/fusion – trajna saradnja između Jovane Backović i nagrađivanog folk gitariste, Adrijana Live (Adrian Lever) koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, Eastern Roads.

„Reč 'Arhai' (izgovara se sa H) grčkog je korena, može da se tumači kao početak, prastari ili princip, i za nas sve to što je muzika uklapa u jednu reč: promišljanje tradicije kroz izvođenje u kontekstu modernizma.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: