Kultura

Četvrtak, 07.02.2019.

10:01

"U kafani je Zoran Radmilović prelaprdao, pa završio u policijskoj stanici"

Krajem prošlog meseca preminula je velika pozorišna i filmska glumica Dina Rutić. Bila je supruga Zorana Radmilovića, legende srpskog glumišta, čoveka čiji šarm, uticaj i replike kao da dobijaju na značaju sa svakom godinom koja prođe od njegove prerane smrti.

Izvor: Nedeljnik

Iz porodiènog albuma Zorana Radmiloviæa

O Zoranu Radmiloviću, o njegovoj vanvremenskoj ljubavi sa Dinom, o onome što je glumac govorio u čuveni brk, o njegovim navikama, vicevima, gegovima, demonima, o njegovoj pobuni i stavovima, za novi Nedeljnik su pričali njegovi prijatelji, članovi porodice i oni koji su ga cenili...

"Šala (i te kakva zbilja) nastavlja se u kafani kada Zoran, alijas Ibi, identifikuje te vlastodršce, drugove rukovodioce, sakrije se iza stolice kao dete, uperi u njih prst i sve ih, imitirajući štektanje izmitraljira", priča za Nedeljnik Dejan Čavić, autor knjige "Urbana glumačka moderna Ateljea 212".

"Bilo im je bilo izuzetno neprijatno, ali i prijatno: jesu razotkriveni, ali su ostali u centru pažnje, a to je ono što njima uvek najviše godi. Igra u produžetku postaje ulična, igra se stalno. Tako je u Dubrovniku, u Ulici od Puča, zdipio epitrahilj iz pravoslavne crkve, zabavljao općinstvo pokazujući kako i crkva jeste jedan veliki teatar - ali nijednog trenutka ne sprdajući se sa religijom. Igra se nastavlja čak i u zatvoru, ali ni tu joj nije kraj. Nema kraja. Jednom se u kafani Zoran prelaprda, nepoćudno nešto po mišljenju narodne milicije o narodnoj vlasti reče, pa u haps ga strpaše. Probde noć u stanici u Majke Jevrosime, ode sutradan Mihiz da ga vadi, komandir ga pusti, a on će: 'Ne idem ja kući bez drugara sa kojima sam ovde noć proveo. Zovite mi advokata!' Učestvovao je 1968. na studentskim protestima, govore držao i noći provodio na Filozofskom fakultetu. Ovi sadašnji rukovodioci srećni su, a ni svesni toga nisu, što Zoran Radmilović nije živ. Teško bi preživeli sve što bi im rekao i radio; vispreno, duhovito, kratko i jasno u brk bi im sasuo ko je ko i šta je šta."

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Ekskluzivni intervju: Ivan Ivanović o tome zašto je napustio Prvu i o novoj emisiji "Skromno veče sa Ivanom Ivanovićem"

- Uvodnik Veljka Lalića: Ugovor sa političarima

- Analiza Zorana Panovića: U susret Oskaru i 9. martu

- Otvoreno: Lekcije protesta posle dva meseca - piše Boban Stojanović, FPN

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Hladni građanski rat

- Košarka, politika, Sergej Trifunović: Ponoćno tvitovanje predsednika KK Partizan

- LGBT, porodica i premijerkina prinova

- Zagađenje u Beogradu: Kakav vazduh dišemo

- Raskopčavanje mita: Miki Manojlović protiv glumaca

- Putešestvije Miroslavljevog jevanđelja

- Ivo Andrić kao politički savetnik
- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Nova trka u naoružavanju i kraj bipolarnog sveta

- Predsednički izbori u Ukrajini: I Kijev ima svog komičara

- Kolumna Mihaila Medenice: Poslednji ples s cigaretom

- Sećanje na Zorana Radmilovića: Sreća je za vlast što nije danas živ

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- True crime: "Ubica sa Tvitera" i zločin o kojem se govori

- Intervju: Algiers

- Redovni dodatak Nedeljnika i CRI: Kina danas

Fotografaija iz porodičnog albuma Zorana Radmilovića i objavljena je u Nedeljniku zahvaljujući njegovoj sestričini Seleni Vicković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: